27 Οκτ 2012

Κανόα

Το Σαν Μιγκέλ Κανόα είναι ένα μικρό χωριό στο Μεξικό, στην επαρχία της Πουέμπλα, κοντά στην κορυφή Μαλίντσε. Είναι ένα χωριό φτωχό, με πληθυσμό αγράμματο, στον οποίο απόλυτη εξουσία ασκεί ο ιερέας του χωριού. Ο ιερέας ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, από το δήμαρχο και τον αρχηγό της αστυνομίας μέχρι τον τελευταίο κάτοικο του χωριού. Ό,τι λέει είναι νόμος για όλους.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1968 μια ομάδα πέντε νέων εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Πουέμπλα αποφασίζουν να πάνε μια εκδρομή στην κορυφή του Μαλίντσε. Φτάνοντας με το λεωφορείο στο Σαν Μιγκέλ Κανόα, αρχίζει μια ισχυρή καταιγίδα που τους υποχρεώνει να αναβάλουν την ανάβασή τους στην κορυφή για την επόμενη ημέρα και μοιραία ψάχνουν να βρουν κατάλυμα στο χωριό.
Ο ιερέας όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία τους, αρνείται να τους φιλοξενήσει στην εκκλησία, όπως και οι υπόλοιπες αρχές. Παράλληλα διαδίδει ψευδώς ότι οι πέντε αυτοί νεαροί είναι κομμουνιστές φοιτητές και ότι ήρθαν στο χωριό για να ασκήσουν προπαγάνδα κατά της Εκκλησίας και να κλέψουν τα ζώα των χωρικών. Σ' αυτό ευνοεί και η γενικότερη κατάσταση στο Μεξικό, όπου συγκρούσεις με φοιτητές στην πρωτεύουσα απειλούν την ομαλή διεξαγωγή των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων.
Όταν τελικά οι πέντε νεαροί βρίσκουν κατάλυμα για τη νύχτα στην ξύλινη καλύβα του Λούκας, ο οποίος ήταν αντίθετος προς την εξουσία του ιερέα, δεν μπορούν να προβλέψουν τι πρόκειται να τους συμβεί. Το πλήθος, εξαγριωμένο και δηλητηριασμένο από τα λόγια του ιερέα και της προπαγάνδας του μέσω των μεγαφώνων, συνεπικουρούμενο και από τις αρχές του χωριού που ουσιαστικά είναι υπαγμένες στον ιερέα, περικυκλώνει την καλύβα και επιτίθεται με τσεκούρια, πέτρες και σπαθιά στους νεαρούς και τον οικοδεσπότη τους.
Η σφαγή είναι γεγονός, αλλά η έκτασή της θα περιοριστεί από την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας της Πουέμπλα, που θα βρει τους επιζώντες ακρωτηριασμένους. Τρεις νεκροί ο απολογισμός, όμως ο ιερέας νίπτει τας χείρας του και παρουσιάζει διαστρεβλωμένα τα γεγονότα στον τύπο.

Η ταινία αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη το 1968 στο Μεξικό και σχολιάζει με δριμύτητα την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα την εποχή εκείνη. Ο θρησκευτικός φανατισμός και η απολυταρχική άσκηση της εξουσίας είναι ένα δηλητήριο που οδηγεί σε πράξεις ακραίες.
Η ταινία αποτελεί ένα συνδυασμό αφήγησης και μυθοπλασίας. Απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1976. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο αφιέρωμα στον μεξικανικό κινηματογράφο στα πλαίσια του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2005.

Canoa (1976)
Σκηνοθεσία: Felipe Cazals
Σενάριο: Tomás Pérez Turrent
Πρωταγωνιστούν: Arturo Alegro, Roberto Sosa Sr., Carlos Chávez, Gerardo Vigil, Jaime Garza, Sergio Calderón, Salvador Sánchez, Ernesto Gómez Cruz, Enrique Lucero
Διάρκεια: 115'

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ταινία εδώ (χωρίς υπότιτλους)


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: