22 Σεπ 2012

Μην το πεις σε κανέναν

Ο Άλεξ Μπεκ, παιδίατρος, ζει εδώ και 8 χρόνια χήρος, καθώς η σύζυγός του, η Μαργκό, βρέθηκε άγρια δολοφονημένη ένα βράδυ που περνούσαν μαζί στην εξοχή. Στην περιοχή εκείνη δρούσε ένας κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος κατηγορήθηκε για το φόνο, τον οποίο όμως ποτέ δεν ομολόγησε.
Όταν στην ίδια περιοχή εντοπίζονται τα πτώματα δύο ανθρώπων, ο Άλεξ χωρίς να έχει ιδέα για τις δολοφονίες αυτές, βρίσκεται άθελά του μπλεγμένος και στις δυο, καθώς εντοπίζονται στοιχεία που συνηγορούν στην ενοχή του. Επίσης, οι συνθήκες μέσα στις οποίες ο ίδιος σώθηκε τη νύχτα του φόνου της Μαργκό οδηγούν την αστυνομία να μην πείθεται για την αθωότητά του.
Τότε ο Άλεξ λαμβάνει ένα ανώνυμο e-mail, που δείχνει μια κάμερα από κυλιόμενες σκάλες στην οποία εμφανίζεται μια γυναίκα που μοιάζει στη Μαργκό, με το προειδοποιητικό μήνυμα να μην πει τίποτα σε κανέναν και ότι τον παρακολουθούν κάποιοι.
Τότε ο Άλεξ διακριτικά προσπαθεί να ερευνήσει το τι συμβαίνει. Ζητά τη βοήθεια του πεθερού του, και πρώην αστυνομικού, της Έλεν, φίλης της αδερφής του, και της Σαρλότ, φωτογράφου φίλης της Μαργκό. Όντως, όμως, τον Άλεξ τον παρακολουθούν κάποιοι που φαίνεται ότι γνωρίζουν πράγματα και θέλουν να βρουν την ίδια τη Μαργκό. Όταν η Σαρλότ βρίσκεται δολοφονημένη, οι υποψίες πέφτουν πάνω στον Άλεξ, ο οποίος ζητά βοήθεια από τον Μπρούνο, έναν άνθρωπο του υποκόσμου, ώστε να ξεφύγει.
Στο μεταξύ ένα νέο μήνυμα από τον ίδιο μυστηριώδη αποστολέα, φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο τον Άλεξ με τους διώκτες του, παράλληλα όμως του δίνει την αίσθηση ότι η Μαργκό ζει και ότι αυτή είναι ο αποστολέας.
Όταν αργότερα αποδεικνύεται ότι ο Άλεξ δεν έχει σχέση με το φόνο της Σαρλότ, οι αστυνομικοί του αφήνουν τη δικογραφία του φόνου της Μαργκό, όπου ο Άλεξ αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για διαφορετική γυναίκα.
Σκαλίζοντας το παρελθόν και σε μια επίσκεψη στο σπίτι του πεθερού του, η αλήθεια σιγά σιγά αποκαλύπτεται και η υπόθεση φτάνει στη λύση της.

Τελικά, ήταν η Μαργκό η δολοφονημένη κοπέλα πριν 8 χρόνια; Αν όχι, τότε τι απέγινε, πού βρίσκεται; Ποιος είναι ο μυστηριώδης αποστολέας; Τι σχέση υπάρχει με έναν ισχυρό άνθρωπο της περιοχής, τον Ζιλμπέρτ Νεβίλ, του οποίου ο γιος, ο Φιλίπ, δολοφονήθηκε λίγο καιρό πριν τη δολοφονία-εξαφάνιση της Μαργκό; Γιατί η Αν, η αδερφή του Άλεξ, του απέκρυψε ένα συμβάν που προηγήθηκε; Τελικά, τι αποσκοπούσε όλη αυτή η ιστορία;

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χάρλαν Κόμπεν, ο οποίος κατά δήλωσή του θεωρεί ότι το τέλος στην ταινία ήταν πιο εντυπωσιακό από ό,τι στο ίδιο το βιβλίο. Ο Γκιγιόμ Κανέ σκηνοθετεί και έχει έναν μικρό ρόλο, αλλά σημαντικό για την πλοκή της ταινίας. Μας προσφέρει μια ταινία που οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη στο δεύτερο μισό της ταινίας και επικεντρώνεται στην προσπάθεια ενός ανθρώπου να αποδείξει την αθωότητά του και παράλληλα να ξεφύγει από τους κινδύνους που παραμονεύουν, καθώς και να μάθει την αλήθεια για το συμβάν που του άλλαξε τη ζωή.
Ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής, Φρανσουά Κλουζέ, τιμήθηκαν με βραβείο César. Στη χώρα μας η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 28 Ιουνίου 2007.

Ne le dis à personne (2006)
Σκηνοθεσία: Guillaume Canet
Σενάριο: Guillaume Canet, Philippe Lefebvre
Πρωταγωνιστούν: François Cluzet, Marie-Josée Croze, André Dussollier, Kristin Scott Thomas, François Berléand, Nathalie Baye, Jean Rochefort, Marina Hands, Gilles Lellouche, Guillaume Canet
Διάρκεια: 131'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: