16 Σεπ 2012

Κυνηγοί κεφαλών

Ο Ρόγκερ είναι ένας επιτυχημένος ανιχνευτής ταλέντων, επιτυγχάνει να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους για τις κατάλληλες δουλειές και πολλές εταιρίες τον εμπιστεύονται. Ο ίδιος, αν και κοντός σχετικά, είναι παντρεμένος με την Ντιάνα, μια ψηλή γοητευτική γκαλερίστα, πράγμα που τον κάνει κάπως να ανησυχεί μήπως την φλερτάρουν ψηλοί πελάτες. Έχει και μια ερωμένη, τη Λότε, την οποία όμως στην αρχή της ταινίας την παρατάει.
Ο Ρόγκερ, όμως, έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Σε συνεργασία με τον Όβε, ο οποίος απενεργοποιεί συναγερμούς, μπαίνει σε σπίτια πελατών και αποσπά πίνακες αξίας, αφήνοντας αντίγραφα στη θέση τους.
Σε μια έκθεση στη γκαλερί της Ντιάνα, εμφανίζεται ο Κλας, ο οποίος παρουσιάζεται στον Ρόγκερ ως υποψήφιος για τη διευθυντική θέση σε μια εταιρία με την οποία ο Ρόγκερ συνεργάζεται, έχοντας απολυθεί ήδη από μια ανταγωνιστική εταιρία.
Όταν ο Ρόγκερ πληροφορείται από την Ντιάνα ότι ο Κλας στο σπίτι του κατέχει έναν πολύ σπάνιο πίνακα του Ρούμπενς, πέφτει στην παγίδα και αποφασίζει να δράσει όπως αυτός ξέρει. Εισβάλλοντας στο σπίτι του Κλας κι αφού αποσπά τον αυθεντικό πίνακα, τα πράγματα παίρνουν μια εντελώς απρόσμενη και ανεξέλεγκτη τροπή. Αρχικά ανακαλύπτει τον παράνομο δεσμό της Ντιάνα με τον Κλας, έπειτα βρίσκει ημιλιπόθυμο τον Όβε μέσα στο αμάξι του και δηλητηριασμένο, ενώ παράλληλα παρατηρεί μια περίεργη συμπεριφορά της Ντιάνα.
Φεύγοντας για να κρύψει τον πίνακα, ανακαλύπτει ότι ο Κλας τον ακολουθεί. Όταν του ξεφεύγει, προσπαθεί να αποκρύψει ό,τι στοιχεία είχε πάνω του που θα έκαναν τον Κλας να τον εντοπίζει, όμως αυτό αποδεικνύεται μάταιο.
Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα ανελέητο κυνηγητό, στο οποίο πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο, ενώ οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη με τέτοιο ρυθμό που να μην είναι σίγουρος ο πρωταγωνιστής ποιον πρέπει να εμπιστευτεί κι από ποιον θα πρέπει να κρυφτεί, κι αν ακόμη θα πρέπει να δείξει ότι είναι ζωντανός ακόμη.
Τελικά, τι ήταν αυτό στο οποίο πραγματικά αποσκοπούσε ο Κλας και ποιος ο λόγος και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τον Ρόγκερ; Ποιο ρόλο θα παίξουν τελικά η Ντιάνα και η Λότε; Τι ήταν αυτό που αυτές ήθελαν από τον Ρόγκερ και ποια θα είναι η συμβολή τους στη λύση της υπόθεσης;

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Jo Nesbø. Είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που απαιτεί την προσοχή του θεατή, ώστε να παρακολουθήσει τα γεγονότα και να βγάλει το δικό του συμπέρασμα, όμως με τις ανατροπές που γίνονται, και οι οποίες εξηγούνται και δικαιολογούνται, οδηγεί σε μια λύση μάλλον απρόσμενη προς το μέσον της ταινίας. Όταν ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει ότι βρίσκεται μπλεγμένος σε μια πλεκτάνη, είναι πολύ αργά για να βγει από αυτήν και θα πρέπει να παλέψει για να βγει ζωντανός και να εμπιστευτεί μόνο τον εαυτό του. Ή μήπως τελικά και κάποιο άλλο πρόσωπο;
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στη χώρα μας στις 12 Ιουλίου 2012.

Hodejegerne (2011)
Σκηνοθεσία: Morten Tyldum
Σενάριο: Lars Gudmestad,  Jo Nesbø, Ulf Ryberg
Πρωταγωνιστούν: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Synnøve Macody Lund, Eivind Sander, Kyrre Haugen Sydness, Julie R. Ølgaard
Διάρκεια: 100'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας



Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Βακούρα στη Θεσσαλονίκη στις 15 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: