26 Αυγ 2012

Belle Époque

Βρισκόμαστε στις αρχές του 1931 στην ισπανική επαρχία, όπου οι αντιθέσεις μεταξύ των δημοκρατικών και των βασιλοφρόνων μαίνονται. Ο Φερνάντο, ένας νεαρός στρατιώτης δημοκρατικών πεποιθήσεων από τη Μαδρίτη, εγκαταλείπει το στρατό και καταφεύγει στην επαρχία. Εκεί συλλαμβάνεται από δύο χωροφύλακες, που σε μια διαμάχη τους για τα πολιτικά ο ένας σκοτώνει τον άλλο και μετά αυτοκτονεί. Ο Φερνάντο, ελεύθερος πια από τους χωροφύλακες, καταφεύγει στο διπλανό χωριό, όπου βρίσκει στέγη για το βράδυ στο σπίτι του Δον Μανόλο, ενός ευσεβούς ανθρώπου με όνομα στο χωριό.
Την επομένη, καταφτάνουν στο σταθμό οι κόρες του Δον Μανόλο και ο Φερνάντο μόλις τις βλέπει τις ερωτεύεται και δικαιολογούμενος ότι έχασε το τρένο, επιστρέφει στο σπίτι του Δον Μανόλο. Παράλληλα, και οι τέσσερις κόρες ερωτεύονται τον Φερνάντο με το δικό τους τρόπο, όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα πάντα στη μέση.
Η μεγαλύτερη κόρη, η Κλάρα, είχε χάσει το σύζυγό της από πνιγμό την προηγούμενη χρονιά και έψαχνε λύτρωση στον Φερνάντο. Η δεύτερη, η Βιολέτα, είναι μάλλον μια αντρο-κοπέλα που ερωτεύεται τον Φερνάντο μόνο όταν τον βλέπει ντυμένο γυναίκα στο καρναβάλι. Η τρίτη, η Ροθίο, πρόκειται να παντρευτεί τον Χουανίτο, έναν νεαρό από φιλοβασιλική οικογένεια που όμως πάντα ακολουθεί τι λέει η μητέρα του. Ερωτεύεται τον Φερνάντο, περισσότερο για να κάνει τον Χουανίτο να ζηλέψει και να αλλάξει ως άνθρωπος και να γίνει όπως θέλει εκείνη. Τέλος, η μικρότερη και άβγαλτη, η Λουθ, ερωτεύεται τον Φερνάντο πραγματικά και ζηλεύει έντονα όταν διαπιστώνει ότι ο Φερνάντο έχει βρεθεί σε περιπτύξεις με τη Βιολέτα μετά το καρναβάλι, όμως δεν παύει να ελπίζει.
Την ίδια εποχή, στην Ισπανία προκηρύσσονται δημοτικές εκλογές όπου οι δημοκράτες θριαμβεύουν. Ο Χουανίτο πείθεται να αλλάξει και να γίνει δημοκρατικός, καθώς πιστεύει ότι έτσι θα ζήσει τον ελεύθερο έρωτα και θα απελευθερωθεί από τα δεσμά της μητέρας του. Όμως η Ροθίο πάλι δεν είναι ικανοποιημένη για το σκοπό που ήθελε ο Χουανίτο να αλλάξει, κι έτσι καταφεύγει στην αγκαλιά του Φερνάντο. Η Κλάρα απ' τη μεριά της οδηγεί τον Φερνάντο στο ποτάμι, ώστε να βρει κι αυτή παρηγοριά.
Όταν καταφτάνει η σύζυγος του Δον Μανόλο και γνωστή τραγουδίστρια της όπερας στο χωριό, τότε η υπόθεση θα οδηγηθεί στη λύση της.

Η ταινία παρουσιάζει μια μεταβατική περίοδο στην ιστορία της Ισπανίας. Έπειτα από συγκρούσεις του λαού με την άρχουσα τάξη του βασιλιά Αλφόνσο, βρισκόμαστε στην περίοδο της ίδρυσης της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας, η οποία όμως δεν έμελλε να κρατήσει παραπάνω από έξι χρόνια, όταν και ξεκίνησε ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος. Οι κόρες του Δον Μανόλο αντιπροσωπεύουν η καθεμιά τους μια διαφορετική τάξη, την παραδοσιακή, την σπουδαγμένη, την τάξη που αποζητά την ασφάλεια, και τη νέα τάξη πραγμάτων που έρχεται με ελπίδες και όνειρα για το μέλλον. Ο νεαρός καλείται να επιλέξει ποια τάξη προτιμά, ποια τάξη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.
Η ταινία απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, σάρωσε τα βραβεία Goya και ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο. Στη χώρα μας προβλήθηκε μόλις το 2010 στα πλαίσια αφιερώματος σε ταινίες για τον Ισπανικό Εμφύλιο.

Belle Époque (1992)
Σκηνοθεσία: Fernando Trueba
Σενάριο: Rafael Azcona, José Luis García Sánchez, Fernando Trueba
Πρωταγωνιστούν: Jorge Sanz, Fernando Fernán Gómez, Miriam Díaz Aroca, Ariadna Gil, Maribel Verdú, Penélope Cruz, Gabino Diego, Mary Carmen Ramírez, Michel Galabru
Διάρκεια: 109'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: