4 Αυγ 2012

Μεσοτοιχίες

Μπουένος Άιρες, μια πόλη που συνεχώς μεγαλώνει, μια πόλη που κάθε μέρα αποκτά νέα κτήρια, νέες κατοικίες, νέους ανθρώπους, νέες ζωές, νέες συνήθειες.
Στο Μπουένος Άιρες κατοικούν ο Μαρτίν και η Μαριάνα, δύο άνθρωποι νέοι τόσο άγνωστοι και ταυτόχρονα τόσο γνωστοί μεταξύ τους. Θα μπορούσε στη θέση τους να είναι ο καθένας από εμάς που ζούμε σε μια απρόσωπη μεγαλούπολη, που κανένας δεν γνωρίζει τον διπλανό του, αν και τον βλέπει καθημερινά χωρίς να ξέρει ότι τον βλέπει.
Ο Μαρτίν, προγραμματιστής ιστοσελίδων, ζει μονίμως μέσα στο διαμέρισμά του μαζί με το σκυλί της πρώην του, παραδομένος ουσιαστικά στην τεχνολογία και στο διαδίκτυο. Βγαίνει μόνο στη γειτονιά του και μόνο για τα απαραίτητα. Μέσω του διαδικτύου αναλώνεται σε γνωριμίες της μιας μέρας, όποτε αυτές γίνονται. Δείχνει να έχει συμβιβαστεί με την εικονική ζωή που διάγει.
Η Μαριάνα, αρχιτέκτονας που δεν έχει καταφέρει ποτέ να δουλέψει στο αντικείμενό της, ζει στο ίδιο τετράγωνο με τον Μαρτίν. Έχει μόλις βγει από μια σχέση τεσσάρων ετών και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της, έχοντας παρέα κούκλες μανεκέν που τις χρησιμοποιεί για να μιλάει μαζί τους και να τις νιώθει ως συντρόφους. Με τη σειρά της αναλώνεται σε γνωριμίες κενές περιεχομένου, στην προσπάθειά της να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο μέσα στη μεγαλούπολη αυτή.
Ο Μάρτιν και η Μαριάνα δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Καθημερινά ο ένας βρίσκεται στο δρόμο του άλλου, είτε στη γειτονιά είτε στο κολυμβητήριο είτε στο παντοπωλείο, όμως δεν έχει τύχει ποτέ να παρατηρήσουν ο ένας τον άλλον και να μιλήσουν. Είναι δυο άτομα που τους συνδέουν πολλά κι όμως δεν το ξέρουν. Θα το ανακαλύψουν άραγε;

Ο σκηνοθέτης Γκουστάβο Ταρέτο στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους παρουσιάζει τη ζωή δύο νεαρών ανθρώπων, γειτόνων σε μια μεγαλούπολη, δυο ανθρώπων με σχεδόν κοινή πορεία, κοινές αναζητήσεις και κοινή μοναχική ζωή, που όμως είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Όπως άλλωστε ο καθένας μας με τον γείτονά του στη μεγαλούπολη.
Προερχόμενος ο ίδιος από το χώρο των εικαστικών τεχνών και της διαφήμισης, συνθέτει στη σκηνοθεσία της ταινίας του βασιζόμενος στη γραφιστική, στο κόμικ και στη διαφήμιση, ώστε να περιγράψει την ανάπτυξη της μεγαλούπολης, καθώς και τις μεσοτοιχίες που χωρίζουν και ταυτόχρονα ενώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Δε διστάζει να κριτικάρει με κωμικό τρόπο την αποξένωση που δημιουργεί η τεχνολογία, χρησιμοποιώντας την ίδια την τεχνολογία για να το αποδείξει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τσατ μεταξύ της Μαριάνας και του Μαρτίν προς το τέλος της ταινίας.
Η ταινία απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Λάτιν ταινιών του Gramado στη Βραζιλία. Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 28 Ιουνίου 2012.

Medianeras (2011)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Gustavo Taretto
Πρωταγωνιστούν: Javier Drolas, Pilar López de Ayala Arroyo, Inés Efron, Adrián Navarro, Rafael Ferro, Carla Peterson, Alan Pauls, Romina Paula
Διάρκεια: 95'

Δείτε το τρεηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10


Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Απόλλων στη Θεσσαλονίκη στις 3 Αυγούστου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: