20 Νοε 2021

Παράλληλες μητέρες

 

Η Γιάνις είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Μέσα από έναν δεσμό της με έναν παντρεμένο ανθρωπολόγο, θα μείνει έγκυος, ενώ ο σύντροφός της θα απομακρυνθεί. Μόνη, πλέον, αποφασίζει να φέρει στο φως το μωρό της. Στο μαιευτήριο θα συγκατοικήσει με μια ανήλικη, την Άνα, που κι αυτή έχει μείνει έγκυος ως αποτέλεσμα βιασμού. Οι δυο γυναίκες θα αποκτήσουν φιλία μέσα στο μαιευτήριο, θα γεννήσουν την ίδια μέρα από ένα κοριτσάκι και θα κρατήσουν επαφή.
Μια σειρά από γεγονότα θα κάνουν τη Γιάνις να έχει αμφιβολίες όσον αφορά το μωρό της. Αρχίζει να αποτραβιέται από τον κόσμο και να μη θέλει καμία επαφή. Όταν κάποια στιγμή βρει ξανά στο δρόμο της την Άνα, οι δύο γυναίκες θα βρεθούν μπροστά σε μια σοκαριστική κατάσταση, που δύσκολα θα μπορούν να διαχειριστούν. Τα διλήμματα της Γιάνις είναι μεγάλα. Από τη μια η πιθανότητα επανασύνδεσης με τον πατέρα του μωρού της, από την άλλη μια τραγική αλήθεια που ταυτόχρονα και ενώνει και χωρίζει τις δύο μητέρες, φέρνουν τη Γιάνις να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Θα ακολουθήσει άραγε τη συνείδησή της; Ή μήπως ακολουθώντας την, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για την ίδια;

Άραγε αξίζει να αποκρύπτει κανείς μια αλήθεια ή πρέπει να ξεπερνάει τους εγωισμούς του και να αντιμετωπίζει κατάματα τις συνέπειες; Η ταινία κινείται προς τη δεύτερη λύση, καθώς η αλήθεια όσο πικρή μπορεί να είναι, πρέπει να λέγεται και να κυριαρχεί. Όσο κανείς αποζητά την αλήθεια ενός πονεμένου παρελθόντος, τόσο θα πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και με τους γύρω του στο ζωντανό παρόν. Η ταινία θέτει ως κινητήριο μοχλό τους δεσμούς συγγένειας και πόσο μάλλον την ίδια τη μητρότητα, ώστε να καταδείξει ίσως έναν από τους πιο ακραίους τομείς της αλήθειας και των συνεπειών της.
Η ταινία απέσπασε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Πενέλοπε Κρουθ στη Βενετία, ενώ ήταν υποψήφια και για το Χρυσό Λέοντα. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις αίθουσες στις 28 Οκτωβρίου 2021.

 

Madres paralelas (2021)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Pedro Almodóvar
Πρωταγωνιστούν:
Penélope Cruz, Milena Smit, Aitana Sánchez-Gijón, Rossy de Palma, Israel Elejalde
Διάρκεια: 120’

 

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

 

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ηλύσια στην Αλεξανδρούπολη στις 11 Νοεμβρίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: