16 Οκτ 2021

Αυτά που λέμε κι αυτά που κάνουμε

 

Ο Μαξίμ έχει μόλις χωρίσει από μια παράξενη, αλλά παράφορη, σχέση που είχε και χρειάζεται να φύγει από το Παρίσι, για να πάει στην εξοχή να αλλάξει παραστάσεις. Προορισμός του η έπαυλη του ξαδέρφου του, Φρανσουά. Όμως, ο Φρανσουά λείπει εκτάκτως για δουλειές, και τον Μαξίμ υποδέχεται η νέα σύζυγος του Φρανσουά, η Νταφνέ, που είναι έγκυος. Μη έχοντας τι να κάνουν αυτές τις μέρες, η Νταφνέ αναλαμβάνει να ξεναγήσει τον Μαξίμ στην περιοχή, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν οι δυο τους να αφηγούνται ο ένας στον άλλο τις στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος, που τους έφεραν στην κατάσταση αυτή. Μέσα από γνωριμίες, σχέσεις και συμπτώσεις, σιγά σιγά ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής των πρωταγωνιστών μας, τόσο των δύο που έχουμε μπροστά μας όσο και των δευτερευόντων που παίζουν όμως καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό που έχουμε σήμερα.

Η ταινία έχει σπονδυλωτή δομή και κάνει συνεχώς τη διαδρομή από το παρελθόν στο παρόν και πάλι πίσω, μέσα από τη διαφορετική οπτική του κάθε πρωταγωνιστή. Αρκετές φορές μια ιστορία ζωής δεν μπορεί να γίνει πλήρως αντιληπτή, όταν λείπουν κάποια στοιχεία, όταν ο κάθε άνθρωπος εστιάζει μόνο στη δική του πλευρά και δεν κοιτάζει την πλευρά των άλλων εμπλεκομένων. Μέσα σε όλα αυτά, κεντρικό ρόλο παίζει ο έρωτας, που είναι αυτός που κινεί τα νήματα στις ζωές των πρωταγωνιστών και τους οδηγεί σε κρίσιμες αποφάσεις, άλλοτε ορθές, άλλοτε λανθασμένες. Ή μήπως οι φαινομενικά ορθές αποφάσεις είναι οι πραγματικά λανθασμένες και το αντίθετο; Η ταινία δε θέλει να πάρει θέση ως προς την ορθότητα, αναλώνεται σε μια αέναη φιλοσοφική αναζήτηση, όπου το ορθό είναι πάντα σχετικό, και αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν, βάσει του πώς πραγματικά νιώθει ο κάθε πρωταγωνιστής μια δεδομένη στιγμή. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα ειδυλλιακό αγροτικό τοπίο, μακριά από το θόρυβο και την πολυκοσμία, εκεί που τα συναισθήματα γίνονται πιο έντονα και πιο αυθεντικά.
Η ταινία είχε αρκετές υποψηφιότητες σε φεστιβάλ ανά την Ευρώπη, ενώ η Εμιλί Ντεκέν τιμήθηκε με βραβείο
César β’ γυναικείου ρόλου. Στη χώρα μας, προβλήθηκε αρχικά στο διαδικτυακό 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2020, ενώ διανομή στις αίθουσες πήρε το καλοκαίρι του 2021.

Les choses quon dit, les choses quon fait (2020)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Emmanuel Mouret
Πρωταγωνιστούν:
Camélia Jordana, Niels Schneider, Vincent Macaigne, Émilie Dequenne, Jenna Thiam, Guillaume Gouix, Julia Piaton, Louis-Do de Lencquesaing
Διάρκεια: 122’

 

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

 

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Άλεξ στη Θεσσαλονίκη στις 25 Σεπτεμβρίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: