27 Αυγ 2021

Ο πατέρας

Ο Άντονι έχει ξεπεράσει τα ογδόντα. Ζει σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο και έχει μόλις εξαναγκάσει την προηγούμενη γυναίκα που τον φρόντιζε,  να φύγει. Η κόρη του τον ενημερώνει για την επικείμενη μετακόμισή της στο Παρίσι, όπου πρόκειται να παντρευτεί. Όμως, αν η κόρη πρόκειται να παντρευτεί, ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης τύπος που μπαινοβγαίνει στο σπίτι και ισχυρίζεται ότι είναι ο επί δέκα χρόνια σύζυγός της, ενώ παράλληλα λέει ότι το σπίτι είναι δικό του; Μήπως είναι κάποιο κόλπο της κόρης και του συζύγου, για να πάρουν το σπίτι από τον πατέρα της, εκμεταλλευόμενη την προχωρημένη άνοιά του; Και η άλλη γυναίκα που μπαίνει στο σπίτι και την υποδέχεται ως κόρη του ο Άντονι, ποια είναι τελικά; Και ο άλλος ο άνδρας που κι αυτός φέρεται σαν σύζυγος της κόρης, τι ρόλο παίζει; Ποιας κόρης όμως; Είναι πολλές οι κόρες; Άραγε τι περιμένει αυτός ο πατέρας; Μήπως η άνοιά του τον έχει κολλήσει στο παρελθόν; Μήπως το παρόν δεν είναι αυτό που φαίνεται; Και ποιο είναι το παρόν;

Όλα τα παραπάνω, καθώς και άλλα πολλά, είναι τα ερωτήματα που η ταινία δημιουργεί στο θεατή και τα αφήνει επίτηδες αναπάντητα, ώστε ο ίδιος να δώσει την ερμηνεία που θεωρεί πιο πειστική. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, όπως και τα πισωγυρίσματα στην υπόθεση, πάντα υπό το πρίσμα του μυαλού ενός 80χρονου με άνοια. Γυρισμένη μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού και βασισμένη πάνω στο ομώνυμο θεατρικό έργο του ίδιου του σκηνοθέτη, Φλόριαν Ζέλλερ, η ταινία καταδεικνύει τις δυσκολίες της προχωρημένης ηλικίας, τόσο για τον ίδιο τον ηλικιωμένο όσο και για τον περίγυρό του, είτε πρόκειται για τους πιο άμεσους συγγενείς είτε για πρόσωπα των οποίων η ζωή και η ηρεμία επηρεάζεται από τον ίδιο ή τους συγγενείς. Καθώς το παρόν και το παρελθόν συγχέονται στο μυαλό του ηλικιωμένου και του παρουσιάζονται σαν ζωντανές πραγματικότητες μπροστά στα μάτια του, καλούμαστε εμείς να ξεδιαλύνουμε τι από όλα αυτά που βλέπουμε ανήκει πού, καθώς και την πραγματική χρονική σειρά των γεγονότων, ακόμη κι αν αυτά τα γεγονότα έχουν εύρος πολλών ετών.
Ο Άντονι Χόπκινς απέσπασε το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, ενώ η ταινία τιμήθηκε επίσης και με το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, ενώ έχει πάρει βραβεύσεις και σε άλλα φεστιβάλ. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις 8 Ιουλίου 2021.

 

The father (2020)
Σκηνοθεσία: Florian Zeller
Σενάριο: Florian Zeller, Christopher Hampton
Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Imogen Poots, Rufus Sewell, Olivia Williams
Διάρκεια: 97’

 

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

 

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Φλοίσβος στην Αλεξανδρούπολη στις 19 Αυγούστου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: