27 Αυγ 2021

Ένας γιος

 

Τυνησία 2011. Ο Φαρές και η Μεριέμ ζουν μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή μαζί με τον 11χρονο γιο τους, Αζίζ. Και στους δύο ανοίγονται υψηλές επαγγελματικές προοπτικές και είναι ευκαιρία να το γιορτάσουν μαζί με φίλους. Όμως, σε μια στιγμή τα πράγματα θα αλλάξουν συνταρακτικά. Σε ένα οικογενειακό ταξίδι προς το νότο της χώρας, θα βρεθούν ανάμεσα στα πυρά τρομοκρατών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά ο Αζίζ. Στο νοσοκομείο μιλάνε για ανεπάρκεια στο ήπαρ και για την επιτακτική ανάγκη μεταμόσχευσης. Όμως, ένα λάθος και ένα μυστικό του μακρινού παρελθόντος θα έρθουν να στοιχειώσουν για πάντα το ζευγάρι, που πλέον θα πρέπει να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση τόσο εσωτερική όσο και κοινωνική-πολιτική για να σώσουν το μονάκριβο παιδί τους. Λύσεις υπάρχουν, είτε νόμιμες είτε παράνομες, είτε ηθικές είτε ανήθικες, το τίμημα όμως σε όλες τις περιπτώσεις θα είναι βαρύ, όπως κι αν αυτό μπορεί να μεταφραστεί.

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Τυνήσιος σκηνοθέτης Μεχντί Μπαρσαουΐ μας προσφέρει ένα ατόφιο οικογενειακό δράμα με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις. Τοποθετημένη χρονικά στις αρχές των γεγονότων της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, που επηρέασαν ριζικά τα περισσότερα αραβικά κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η ταινία προσπαθεί, μέσα από τον κίνδυνο της ζωής ενός αθώου παιδιού, να στηλιτεύσει τόσο τις τρομοκρατικές ενέργειες που λάμβαναν χώρα στην περιοχή όσο και τις κοινωνικές δομές και τις βαθιά ριζωμένες, θρησκευτικές και μη, παραδόσεις των λαών της περιοχής, αλλά και τους τρόπους που βρίσκουν επιτήδειοι να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του άλλου επωφελούμενοι από τις εύθραυστες κοινωνικές ισορροπίες.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία στο Κάιρο και σε άλλα φεστιβάλ, καθώς και βραβείο César πρώτου ανδρικού ρόλου. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις 15 Ιουλίου 2021.

 

Bik eneich: Un fils (2019)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Mehdi Barsaoui
Πρωταγωνιστούν: Sami Bouajila, Najla Ben Abdallah, Youssef Khemiri, Noomen Hamda, Slah Msadek, Mohamed Ali Ben Jemaa, Nissaf Ben Hafsia
Διάρκεια: 96’

 

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

 

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Φλοίσβος στην Αλεξανδρούπολη στις 24 Αυγούστου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: