7 Φεβ 2017

Έτερος εγώ

Ο Δημήτρης Λαΐνης είναι ένας νεαρός, εύστροφος αλλά και ιδιόρρυθμος καθηγητής εγκληματολογίας. Μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και στο νοσοκομείο, όπου βρίσκεται ο πατέρας του σε κώμα.
Μια περίεργη δολοφονία θα γίνει αφορμή, για να ζητήσει η αστυνομία τη βοήθειά του. Μια σειρά, όμως, από νέες δολοφονίες με τον ίδιο σχεδόν τρόπο και με ίδια σχεδόν στοιχεία αφημένα επίτηδες στους τόπους των εγκλημάτων, θα οδηγήσει τον πρωταγωνιστή μας στη σκιαγράφηση του προφίλ του δολοφόνου.
Όμως κάτι λείπει, κάτι που να συνδέει τους φόνους, που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους.
Άραγε τι σημαίνουν τα ρητά του Πυθαγόρα, τα οποία βρίσκονται γραμμένα σε διάφορα σημεία στους τόπους των εγκλημάτων; Τι μπορεί να σημαίνει ένας συγκεκριμένος αριθμός, όψεις του οποίου εμφανίζονται στους συγκεκριμένους χώρους; Με τη βοήθεια ενός διακεκριμένου Γάλλου μαθηματικού, ο πρωταγωνιστής μας θα αρχίσει σιγά σιγά να ξετυλίγει το κουβάρι των ανεξήγητα αλλόκοτων στοιχείων, μέχρι να βρει την τελική λύση του μυστηρίου.

Ο πρωταγωνιστής μας θα κληθεί να δώσει λύση σε μια σειρά εγκλημάτων, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το προφίλ του δολοφόνου και να εξακριβώσει τα κίνητρά του, χωρίς να έχει την παραμικρή εικόνα για εκείνον. Επηρεασμένος, όμως, από την προσωπική του ζωή, βρίσκεται συνεχώς σε μία κατάσταση ανισορροπίας, ακροβατώντας σε ένα σκοινί, αμφιταλαντευόμενος μεταξύ αυτού που του επιτάσσει το επαγγελματικό του καθήκον και αυτού που τον παρακινεί η προσωπική του συνείδηση. Όταν φτάσει στην άκρη αυτού του σκοινιού, θα πρέπει να αποφασίσει.
Η ταινία, αν και εκ πρώτης όψεως αναφέρεται σε στυγερά εγκλήματα και σε έναν δολοφόνο που πρέπει να αποκαλυφθεί, βαθύτερα μιλάει για τη φιλία και το δέσιμο των ανθρώπων. Πολλές φορές στις διαπροσωπικές σχέσεις του, ένας άνθρωπος βρίσκει σε έναν άλλο άνθρωπο το άλλο του μισό, και όλη αυτή η διαδικασία δείχνει το μέγεθος της σημασίας που έχει ο ένας για τον άλλο, που ορισμένες φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις. Έτσι και οι δυο πρωταγωνιστές μας, ο ένας φανερός, ο διώκτης, κι ο άλλος κρυφός, ο στόχος, κρύβουν μέσα τους μια παρόμοιας έντασης ιστορία ζωής.
Η ταινία προβλήθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείο κοινού μεταξύ των ελληνικών ταινιών, ενώ στις αίθουσες πήρε διανομή στις 19 Ιανουαρίου 2017.

Έτερος εγώ (2016)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Σωτήρης Τσαφούλιας
Πρωταγωνιστούν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Δημήτρης Καταλειφός, Μάνος Βακούσης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Κόρα Καρβούνη, François Cluzet
Διάρκεια: 101'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στην Κοζάνη στις 6 Φεβρουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: