18 Ιαν 2017

Ο εμποράκος

Ο Εμάντ, φιλόλογος, και η σύζυγός του, Ράνα, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι στο οποίο διαμένουν, λόγω επικείμενης κατάρρευσης. Αμφότεροι είναι πρωταγωνιστές στο θέατρο και αυτήν την περίοδο ανεβάζουν την παράσταση "Ο θάνατος του Εμποράκου" του Άρθουρ Μίλερ.
Όταν στο καινούριο τους σπίτι, η Ράνα θα δεχτεί βίαιη επίθεση από έναν άγνωστο, ο οποίος σχετιζόταν με την προηγούμενη ένοικο του διαμερίσματος, η ζωή του ζευγαριού δεν θα είναι πια η ίδια. Η Ράνα, κατατρομαγμένη, θα προσπαθήσει να προχωρήσει στη ζωή της, ελπίζοντας όσο το δυνατόν να ξεχάσει το γεγονός, όμως τα πάντα γύρω της θα της το θυμίζουν. Ο Εμάντ, από την άλλη, θα θελήσει να περισώσει την τιμή της συζύγου του, και αναζητεί την εκδίκηση για τον άνθρωπο που διέπραξε την ατιμία.
Όσο, όμως, ο Εμάντ θα προσπαθεί να βρει την αλήθεια, τόσο ο ρόλος του στο θέατρο θα γίνει βίωμα στην ίδια του τη ζωή, ενώ ταυτόχρονα η σχέση του ζευγαριού σιγά σιγά αρχίζει να καταρρέει, όπως το παλιό τους σπίτι.

Στην ταινία έχουμε από τη μία ένα θύμα που προσπαθεί να ξεπεράσει τις πληγές του και να δώσει τόπο στην οργή, κι από την άλλη έναν άνθρωπο που θα ψάξει την εκδίκηση για να περισώσει την τιμή της συζύγου του. Θα ψάξει, όμως, μία εκδίκηση όχι βίαιη, αλλά μια εκδίκηση που θα καταρρακώσει τον θύτη ψυχικά και ηθικά και θα τον κάνει να αναλογιστεί τις πράξεις του. Όμως, η όλη αυτή προσπάθεια θα μετατρέψει τον ίδιο τον πρωταγωνιστή στον τραγικό χαρακτήρα του δράματος, σε ένα θύμα της ίδιας του της αξιοπρέπειας, που του επιβάλλει να ισορροπεί ανάμεσα στο μίσος και τον οίκτο για το θύτη.
Ο Ασγκάρ Φαραντί θεωρείται, όχι άδικα, ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του ιρανικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου. Κι αν το προ εξαετίας Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας υπήρξε η αφορμή για το ευρύ κοινό να γνωρίσει και το πρότερο έργο του, οι νεότερες ταινίες του διαρκώς αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της κινηματογραφικής ευφυΐας του δημιουργού. Η απέριττη κινηματογράφηση και τα ιδιαίτερα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, έρχονται να τον κατατάξουν σε έναν από τους σημαντικότερους στο είδος του.
Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει βραβεία στις Κάννες και υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και στα Όσκαρ. Στη χώρα μας προβλήθηκε αρχικά στα πλαίσια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ διανομή στις αίθουσες πήρε στις 12 Ιανουαρίου 2017.

Forushande (2016 - فروشنده)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Asghar Farhadi
Πρωταγωνιστούν: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi, Mina Sadati, Farid Sajjadi Hosseini, Mojtaba Pirzadeh, Maral Bani Adam
Διάρκεια: 125'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: