10 Νοε 2015

Τώρα μπορούν να έρθουν

Ο Νουρεντίν, δημόσιος υπάλληλος με συγγραφικές ανησυχίες, ζει στην Αλγερία στα τέλη της δεκαετίας του '80. Η χώρα προσπαθεί να διαλέξει έναν δρόμο ανάμεσα στο σοσιαλισμό που παραπαίει, στις επιβολές του ΔΝΤ και στην ολοένα και αυξανόμενη τάση του ακραίου ισλαμισμού. Για τον Νουρεντίν τα πράγματα είναι δύσκολα. Όντας νέος και φιλόδοξος και προφανώς ταγμένος στο προοδευτικό σοσιαλιστικό κίνημα, καλείται να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες που επιβάλλει η αυξανόμενη άνοδος των ισλαμιστών.
Παντρεύεται τη Γιασμίνα κατ'εντολή της παραδοσιακής μητέρας του, κάνουν ένα παιδί, όμως ο γάμος τους δεν ευδοκιμεί. Ταυτόχρονα η βία στους δρόμους και στα χωριά αυξάνεται, το πολιτικό σύστημα καταρρέει. Η χώρα δεν είναι πλέον ασφαλής.
Ο Νουρεντίν θα αναζητήσει ξανά τη Γιασμίνα και τον γιο τους, ώστε να τους προστατέψει και να ξαναφτιάξει την οικογένειά τους, την ίδια στιγμή που φίλοι και άτομα με τα οποία συναναστρεφόταν, βρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο (όπως κι ο ίδιος άλλωστε).
Άραγε μέσα σ'αυτήν την παράνοια, υπάρχει χώρος για ένα προοδευτικό ζευγάρι να επιβιώσει; γιατί να χρειάζεται να παλέψει κανείς για το αυτονόητο;

Η ταινία παρουσιάζει την κοινωνικοπολιτική και θρησκευτική κατάσταση στην Αλγερία τη μαύρη δεκαετία 1989-1998, όπου πάνω από 200000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κύματος του φανατικού ισλαμισμού, αφγανικού τύπου, που μάστιζε τη χώρα. Υπήρχαν δύο Αλγερίες, η Αλγερία των προοδευτικών και ιδεαλιστών και η Αλγερία των φανατικών. Οικογένειες και χωριά ολόκληρα ξεκληρίζονταν, γυναικόπαιδα οδηγούνταν στη σφαγή, μικροαπατεώνες έβρισκαν τρόπο να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για προστασία, ένα χάος. Μέσα σε όλα αυτά ο Νουρεντίν και η οικογένειά του πρέπει να καταφέρουν να επιβιώσουν...
Η ταινία είναι δίγλωσση. Χρησιμοποιούνται τα γαλλικά, κυρίως στους διαλόγους των προοδευτικών, χαρακτηριστικό για την Αλγερία από την περίοδο ακόμη της αποικιοκρατίας, και τα αραβικά σε διαλόγους με χωρικούς και με φανατικούς.
Η ταινία προβλήθηκε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ στην παραγωγή της ταινίας έχει συμβάλλει και ο Κώστας Γαβράς.

Maintenant ils peuvent venir (2015)
Σκηνοθεσία: Salem Brahimi
Σενάριο: Salem Brahimi, Arezki Mellal
Πρωταγωνιστούν: Amazigh Kateb, Rachida Brakni, Farida Saboundji, Thoraya, Inès Nouri, Ilyane Djebbouri, Mohamed Ali Allalou, Lounès Tazairt, Linda Chaïb
Διάρκεια: 95'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας



Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες
08/11/2015 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 22:30
09/11/2015 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 13:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: