8 Νοε 2015

Η δεύτερη μάνα

Η Βαλ εργάζεται εδώ και 10 χρόνια ως υπηρέτρια σε ένα σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας στο Σάο Πάουλο, πολλά χιλιόμετρα μακριά από εκεί που ζει η κόρη της, Τζέσικα, την οποία συντηρεί, αλλά έχει να την δει όλα αυτά τα χρόνια. Η Βαλ είναι τόσο αγαπητή στην οικογένεια, που είναι σαν αναπόσπαστο κομμάτι της, ενώ τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στο Φαμπίνιο, το γιο της οικογένειας, τον οποίο και ουσιαστικά έχει μεγαλώσει.
Όταν ξαφνικά η κόρη της Βαλ έρχεται να μείνει μαζί της στο Σάο Πάουλο, προκειμένου να σπουδάσει, αρχίζουν σταδιακά να εμφανίζονται οι υφέρπουσες κοινωνικές διακρίσεις που υπάρχουν μέσα στην ίδια την οικία. Η Τζέσικα δεν μπορεί να δεχτεί την ύπαρξη τέτοιων διακρίσεων, που στον κοινό παρατηρητή φαίνονται εξωφρενικές, όμως μέσα στη συνείδηση και της Βαλ, αλλά και της ίδιας της οικογένειας είναι παγιωμένες και αδιαμφισβήτητες.
Όταν η Τζέσικα με το παρουσιαστικό της, αλλά και τις φιλοδοξίες της, κερδίζει την εύνοια του καλοκάγαθου πατέρα της οικογένειας Ζοζέ Κάρλος και του Φαμπίνιο, η στάση της υπερόπτριας μητέρας, Μπάρμπαρα, αλλά και της Βαλ αλλάζει, με διαφορετικά κίνητρα της καθεμίας, μια στάση η οποία γίνεται πλέον έκδηλη και οδηγεί στην ανάληψη σημαντικών αποφάσεων.

Μέσα από τις διακρίσεις που υπάρχουν στους κόλπους μιας μεγαλοαστικής οικογένειας στη σύγχρονη Βραζιλία, η ταινία έρχεται να καταδείξει πολυποίκιλα θέματα κοινωνικής και οικογενειακής φύσης. Έχουμε μια μητέρα, η οποία για να βγάλει τα προς το ζην λόγω συγκυριών έχει φύγει από το σπίτι της και δουλεύει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, με αποτέλεσμα να έχει αποξενωθεί από την κόρη της και να μην έχει τη χαρά να την μεγαλώσει. Ταυτόχρονα η ίδια έχει μεγαλώσει το παιδί της μεγαλοαστικής οικογένειας, το οποίο νιώθει σαν πραγματικά δικό της παιδί (περισσότερο κι από την ίδια του τη μητέρα) σε μια σχέση αμφίδρομη.
Έχουμε μια κόρη που δεν μεγάλωσε με τη μητέρα της, που την μεγάλωσε άλλη γυναίκα, μια κόρη μεγαλωμένη φτωχικά, που δεν δέχεται, δεν γνωρίζει και δεν συνειδητοποιεί τις διακρίσεις που υπόκειται η δική της τάξη στους κόλπους της σύγχρονης κοινωνίας και αρνείται να συμβιβαστεί, όπως είχε κάνει η μητέρα της.
Η ταινία έχει αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη θέρμη από τους κριτικούς και το κοινό. Έχει ήδη αποσπάσει βραβεία σε Βερολίνο και Άμστερνταμ. Στη χώρα μας προβλήθηκε στα πλαίσια του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Que horas ela volta? (2015)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Anna Mulyaert
Πρωταγωνιστούν: Regina Casé, Camila Márdila, Karine Teles, Michel Joelsas, Lourenço Mutarelli, Helena Albergaria
Διάρκεια: 110'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας



Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες
07/11/2015 - αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 19:30
15/11/2015 - αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη 22:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: