21 Ιουλ 2013

Τρεις! Για την κόλαση του πολέμου

Βοσνία 1944. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται προς το τέλος του. Οι Γερμανοί υποχωρούν και βρίσκονται στη διαδικασία της αποχώρησης των στρατευμάτων τους από τα Βαλκάνια. Όμως, τα διαθέσιμα καύσιμα δεν αρκούν για να μετακινηθούν όλα τα στρατεύματα από τα Βαλκάνια πίσω στη Γερμανία, ούτε καν για να φτάσουν ως το Σαράγιεβο, όπου διατηρούν αποθήκη καυσίμων. Σχεδιάζουν την επιχείρηση "Δρομέας", ώστε όταν θα έφταναν τα στρατεύματα στο κοντινότερο σημείο, ένα τρένο να ξεκινούσε από το Σαράγιεβο, ώστε να τα ανεφοδιάσει.
Οι Γερμανοί, όμως, είχαν έναν μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν. Ένας άνθρωπος-φάντασμα, του οποίου η φήμη έχει εξαπλωθεί και για τον οποίο δεν ξέρει κανείς ποιος είναι ούτε σύμμαχος ούτε εχθρός, βρίσκεται πίσω από την οργάνωση της αντίστασης των παρτιζάνων Βόσνιων εναντίον του εχθρού. Το μόνο που γνωρίζουν γι' αυτόν είναι το όνομα Βάλτερ.
Στέλνουν έναν ντόπιο μυστικό πράκτορα της εμπιστοσύνης τους, τον Κόνδορα, να παρουσιαστεί στους αντιστασιακούς ως Βάλτερ, δήθεν για να τους οργανώσει, στην ουσία όμως για να τους προδώσει, να κάμψει την αντίσταση και να βοηθήσει τους Γερμανούς να ξετρυπώσουν τον Βάλτερ.
Στην αντίπερα όχθη, όμως, στέκεται ο Πιλότος, ένας αφοσιωμένος Γιουγκοσλάβος αντιστασιακός, που αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του ψεύτικου Βάλτερ και έχοντας συμπαραστάτες τους συντρόφους του, Σούρι και Ζις, ξετρυπώνουν κάθε προδοτικό στοιχείο που έχει παρεισφρύσει στις τάξεις των παρτιζάνων.
Μέσα από πολλές ανατροπές στο σενάριο, όπου η έννοιες σύντροφος και προδότης διαρκώς εναλλάσσονται για τους διάφορους πρωταγωνιστές, ο Πιλότος, ο πραγματικός Βάλτερ, θα κατορθώσει ξανά το πιο καίριο πλήγμα στον κατακτητή.

Η ταινία διατηρεί σημαίνουσα θέση μεταξύ των ταινιών που αφορούν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι γυρίστηκε σε μια χώρα με ελάχιστη προβολή την περίοδο εκείνη. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολεμική και κατασκοπευτική ταυτόχρονα, ενώ οι διαρκείς εναλλαγές στην πλοκή κρατούν το θεατή σε μια διαρκή αγωνία για το ποιόν του κάθε πρωταγωνιστή. Όπως οι πρωταγωνιστές δείχνουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανέναν, έτσι και ο θεατής βρίσκεται στην ίδια διαδικασία.
Η ταινία είχε γίνει πολύ δημοφιλής στην Κίνα κατά τη δεκαετία του '70, ίσως η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία ξένης ταινίας στη χώρα αυτή και ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο εξωτερικό μιας ταινίας από την ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Στην Κίνα μάλιστα παιδιά και δρόμοι ονοματίστηκαν από ονόματα των χαρακτήρων της ταινίας, ενώ μια κινεζική ζυθοποιία δημιούργησε την μπύρα "Walter" έχοντας στην ετικέτα της τον πρωταγωνιστή Βέλιμιρ Ζιβοΐνοβιτς.

Valter brani Sarajevo (1972)
Σκηνοθεσία: Hajrudin Krvavac
Σενάριο: Đorđe Lebović
Πρωταγωνιστούν: Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Slobodan Dimitrijević, Rade Marković, Neda Spasojević, Dragomir Gidra Bojanić, Pavle Vujisić, Faruk Begolli, Jovan Janićević, Hannjo Hasse, Relja Bašić, Rolf Römer, Wilhelm Koch-Hooge, Etela Pardo, Vladan Holec, Helmut Schreiber, Dragan Stipić
Διάρκεια: 133'

Δείτε την ταινία (με πλήθος επιλογών από υπότιτλους)


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: