28 Ιουν 2013

Η νύχτα των ηλιοτροπίων

Η ζωή σε ένα μικρό χωριό της ισπανικής επαρχίας κυλάει ήρεμα και βασανιστικά.
Στη γύρω περιοχή εντοπίζεται το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας μέσα σε ένα λιβάδι από ηλιοτρόπια. Υπεύθυνος για τη δολοφονία της είναι ένας εμπορικός αντιπρόσωπος, ο Μιγκέλ, που βρίσκεται σε ταξίδι για δουλειές στην περιοχή.
Στο χωριό έρχονται δυο σπηλαιολόγοι από τη Μαδρίτη για να ερευνήσουν μια σπηλιά που ανακάλυψε ένας νεαρός κάτοικος. Μαζί έρχεται και η σύζυγος του επικεφαλής της αποστολής, Εστέμπαν.
Λίγο πιο μακριά από το χωριό υπάρχει ένα εγκαταλελειμένο χωριό, όπου κατοικούν ο στριμμένος Σεσίλιο μαζί με το γαϊδουράκι του, και ο τρελός Αμός με τις κατσίκες του, οι οποίοι μαλώνουν συνέχεια.
Όταν η σύζυγος του Εστέμπαν, Γκάμπι, θα βρεθεί στο δάσος περιμένοντας τους σπηλαιολόγους να επιστρέψουν, για κακή της τύχη εκείνη την ώρα θα περάσει ο Μιγκέλ, ο οποίος θα αποπειραθεί να την βιάσει και θα την τραυματίσει.
Όταν ο Εστέμπαν γυρίζει και βλέπει την κατάσταση της Γκάμπι, είναι αποφασισμένος να ζητήσει εκδίκηση. Εκεί θα βρεθεί για κακή του τύχη ο Σεσίλιο και η Γκάμπι στην ταραχή της θα κάνει το μοιραίο λάθος να πει ότι εκείνος της επιτέθηκε, κι ο Εστέμπαν θα πάρει την εκδίκησή του.
Αργά το βράδυ θα εμφανιστεί ο Τομάς, νεαρός αστυνομικός και γαμπρός του διοικητή του τμήματος, Αμαντέο, στον οποίο θα ομολογήσουν το φόνο. Ο Τομάς θέλοντας να αλλάξει η ζωή του και να φύγει από το χωριό, θα τους προτείνει μια οικονομική συναλλαγή για να καλύψει το θέμα. Παρά τα ηθικά διλήμματα που εγείρονται, θα ενδώσουν.
Όμως, το έμπειρο μάτι του Αμαντέο, που θα πάρει στα σοβαρά την κατάθεση του τρελού Αμός και θα ερευνήσει περισσότερο την υπόθεση παρά τις προσπάθειες του Τομάς να τον αποτρέψει, θα δώσει τη λύση, μια λύση που μπορεί να μην συνάδει με την απόλυτη δικαιοσύνη, αλλά θα είναι η πιο ηθική μπροστά στο αδιέξοδο αυτό που θα βρεθεί ο ίδιος.

Η ταινία χωρίζεται σε έξι μέρη που συνδέονται μεταξύ τους. Κάθε ιστορία ξεκινάει λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης, κάνοντας ένα φλας μπακ το οποίο κρίνεται απαραίτητο για να δικαιολογήσει τόσο την προηγούμενη ιστορία όσο και τις ιστορίες που έπονται.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται ο χαρακτήρας του Μιγκέλ. Σκληρός, ύπουλος, αδίστακτος και προφανώς μη ικανοποιημένος από το γάμο του, δεν διστάζει να βιάζει κοπέλες σε περιοχές από όπου ξέρει ότι δεν θα ξαναπεράσει.
Η επίθεση στην Γκάμπι μας προωθεί στο δεύτερο μέρος, όπου παρουσιάζεται η ομάδα των σπηλαιολόγων και το πώς βρέθηκαν στο χωριό, ενώ παράλληλα δίνει τη βάση στην οποία θα στηριχτεί η ταινία.
Ο εντοπισμός του Σεσίλιο από τους σπηλαιολόγους μας μεταφέρει στο τρίτο μέρος, όπου παρουσιάζονται οι σχέσεις των δυο γειτόνων του εγκαταλελειμένου χωριού. Ο μεν Σεσίλιο, σκληρός άνθρωπος και πεισματάρης, δεν θέλει με τίποτα να φύγει από το χωριό, ο δε τρελός Αμός προσπαθεί λεηλατώντας τα χαλασμένα σπίτια να βγάλει τα προς το ζην.
Με το φόνο του Σεσίλιο η ιστορία περνάει στο τέταρτο μέρος, όπου γνωρίζουμε τον Τομάς. Αν και γαμπρός του διοικητή, δε διστάζει να διατηρεί παράλληλη σχέση με τη γυναίκα του δημάρχου. Επιστρέφοντας στο χωριό μετά από επίσκεψη σ'εκείνη, θα συναντήσει τους σπηλαιολόγους που θα του αναγγείλουν το φόνο, οπότε κι εκείνος θα τους προτείνει το χρηματισμό για να συγκαλύψει το γεγονός.
Στο πέμπτο μέρος, πρωταγωνιστής είναι ο Αμός, ο οποίος θα ανακαλύψει το πτώμα του Σεσίλιο και θα πάει να παραδοθεί στην αστυνομία θεωρώντας εαυτόν υπεύθυνο. Όταν θα πάνε στο σπίτι του Σεσίλιο και το πτώμα θα έχει εξαφανιστεί, κανείς δεν θα δώσει βάση στην κατάθεσή του.
Στο έκτο μέρος ο Αμαντέο ανακαλύπτει μια σειρά από γεγονότα που σχετίζονται με την εξαφάνιση του Σεσίλιο και το ατύχημα των σπηλαιολόγων και θα αντιληφθεί την αλήθεια. Η αλήθεια, όμως, θα του επιβάλλει για το καλό της εγκύου κόρης του, να υπερβεί τη δικαιοσύνη και να μην καταγγείλει το διεφθαρμένο γαμπρό του.
Όμως τελικά ο πραγματικός ένοχος θα μείνει ατιμώρητος, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του εγκλήματος...

Η ταινία ήταν υποψήφια για αρκετά βραβεία Goya ενώ απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας των Ισπανών Κριτικών, καθώς και το αντίστοιχο βραβείο ερμηνείας για τον Κάρμελο Γκόμεζ στο ρόλο του Εστέμπαν. Στη χώρα μας παρουσιάστηκε στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2007 στα πλαίσια αφιερώματος στο Νέο Ισπανικό Κινηματογράφο.

La noche de los girasoles (2006)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Jorge Sánchez-Cabezudo
Πρωταγωνιστούν: Cármelo Gómez, Judith Diakhate, Celso Bugallo, Manuel Morón, Mariano Alameda, Vicente Romero, Cesáreo Estébanez, Walter Vidarte, Fernando Sánchez-Cabezudo, Petra Martínez, Nuria Mencía, Enrique Martínez, Mariano Peña, Amalia Hornero
Διάρκεια: 123'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: