8 Νοε 2011

Το πιάνο σ' ένα εργοστάσιο

Βρισκόμαστε στη βορειοανατολική Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ο Τσεν Γκουιλίν, άνεργος μεταλλοτεχνίτης και ερασιτέχνης ακορντεονίστας του δρόμου, ζει με την κόρη του και διατηρεί δεσμό με την τραγουδίστρια του ερασιτεχνικού συγκροτήματος που έχουν δημιουργήσει μαζί με φίλους.
Η αποξενωμένη σύζυγός του εμφανίζεται και ζητά διαζύγιο καθώς και την επιμέλεια της κόρης τους. Ο Τσεν συναινεί στο διαζύγιο, όμως αρνείται να παραχωρήσει την κόρη του στη σύζυγό του, καθώς την έχει μεγαλώσει εκείνος και της έχει εμφυσήσει την αγάπη για τη μουσική, αν και γνωρίζει ότι δεν έχει τις δυνατότητες να της παρέχει μια καλύτερη ζωή, κάτι που αντίθετα θα της προσέφερε η σύζυγός του.
Γνωρίζει, όμως, ο Τσεν ότι η κόρη του θέλει ένα δικό της πιάνο, ώστε να παίζει μουσική και πιστεύει ότι με μια τέτοια κίνηση θα μπορέσει να πείσει την κόρη του να μείνει μαζί του. Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να δανειστεί χρήματα για να αγοράσει πιάνο ή να κλέψει ένα πιάνο, μαζί με φίλους του καταστρώνουν ένα σχέδιο, ώστε να κατασκευάσουν αυτοί το πιάνο που θέλει η κόρη του. Εγκαθίστανται, επομένως, σε ένα εγκαταλελειμένο εργοστάσιο, όπου βρίσκουν τα υλικά από άχρηστα αντικείμενα, σπασμένες πόρτες κλπ., για να κατασκευάσουν το πιάνο. Όμως, καθώς προχωράει η δουλειά, οι σχέσεις μεταξύ των φίλων δοκιμάζονται και τα πάντα δείχνουν να οδηγούνται σε ματαίωση, με τον Τσεν πλέον να έχει πάρει την απόφαση να παραχωρήσει την κόρη στη σύζυγό του. Εκεί, όμως, θα φανεί η πραγματική φιλία και η αποφασιστικότητα από την πλευρά των φίλων του, που θα κατορθώσουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή του πιάνου.
Η ταινία, αν και χαμηλού κόστους, είναι καλογυρισμένη, διανθισμένη με πολλή μουσική, ρωσική ως επί το πλείστον, η οποία δένει με τη συναισθηματική φόρτιση των πρωταγωνιστών σε κάθε φάση της ταινίας.
Έχει συμμετάσχει σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, κάνοντας πρεμιέρα στο Τορόντο, και έχοντας βραβευθεί στο Τόκυο και στο Μαϊάμι. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Gang de qin - 钢的琴 (2010)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Zhang Meng
Πρωταγωνιστούν: Wang Qian-Yuan (王千源), Jang Shin-Yeong (장신영), Hailu Qin, Yongzhen Guo, Qian Liu, Xingyu Liu, Er-yang Luo, Tianyu
Διάρκεια: 105'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ετυχε να δω τη ταινία στο 52ο Φεστιβάλ κινηαμτογράφου 2011, είναι εξαίσια, ρομαντική και καθαρτική...
Η σκηνή όπου κλέβει το πιάνο από το σχολείο και ενώ η αστυνομία να πλησιάζει απειλητικά, σκέφτηκε πως είναι μάταιο κάθε προσπάθεια διαφυγής, αποφασίζει να παίξει ένα σόλο έξω στο προάυλιο, η σκηνή αυτή ήταν ιδιαίτερα όμορφη.
ελπίζω κάποτε να τη ξαναδώ.
Πανίδης Κωνσταντίνος