29 Απρ 2009

Παράδεισος στη Δύση


Ο Ηλίας ξεβράζεται από το κύμα κάπου στις ακτές της Κρήτης. Είναι ένας λαθρομετανάστης που καταφέρνει να ξεφύγει από τις αρχές του λιμενικού. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, χωρίς χαρτιά, χωρίς ταυτότητα, σε έναν τόπο που κανείς δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα του, θα προσπαθήσει άλλοτε νόμιμα άλλοτε διαπράττοντας μικρές παρανομίες να επιβιώσει και να ζήσει το όνειρό του, να πάει στο Παρίσι.
Στην πορεία του θα συναντήσει πολύ κόσμο, ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν, ανθρώπους που θα τον ξεγελάσουν, ανθρώπους που θα τον προδώσουν, ανθρώπους που θα του δώσουν ελπίδα αλλά σύντομα θα του την πάρουν πίσω, ανθρώπους που θα του σώσουν τη ζωή.
Η ταινία ακολουθεί την πορεία του Ηλία, από το καράβι στο οποίο βρέθηκε, ως την Κρήτη, την Ελβετία και το Παρίσι. Αντιμετωπίζει με έναν χιουμοριστικό τρόπο σε πολλές περιπτώσεις τις αγωνίες του πρωταγωνιστή, τον αγώνα για την επιβίωση και την πραγματοποίηση του ονείρου του.
Όμως, για τον πρωταγωνιστή η Δύση ήταν ο Παράδεισος που περίμενε και είχε ονειρευτεί; Τελικά ο στόχος του εκπληρώθηκε; Τι έμαθε από όλο αυτό το μακρινό ταξίδι;
Η ταινία προβάλλει με εύσχημο τρόπο το θέμα της λαθρομετανάστευσης, χωρίς όμως να δίνει το φταίξιμο στους ίδιους τους λαθρομετανάστες, ανθρώπους που η ανάγκη τους έστειλε στο εξωτερικό για το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Αντίθετα μέσα από τους ανθρώπους που συναντά ο πρωταγωνιστής-λαθρομετανάστης και μέσα από την κοινωνική τους θέση, τα επαγγέλματά τους, τις ομάδες στις οποίες ανήκουν, προβάλλει τον τρόπο που συχνά αυτές οι ομάδες αντιμετωπίζουν τους λαθρομετανάστες.

Η ταινία αποτελεί την πρώτη ελληνογαλλική παραγωγή του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Στη χώρα μας προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τα μέσα Φεβρουαρίου 2009, ενώ είχε επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Eden à l'Ouest (2009)Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
Σενάριο: Κώστας Γαβράς, Jean-Claude Grumberg
Πρωταγωνιστούν: Riccardo Scamarcio, Eric Caravaca, Ulrich Tukur, Juliane Köhler, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Διάρκεια: 110'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: