6 Απρ 2009

Μέρες θυμού


Κοπεγχάγη 1944. Ο πόλεμος πλησιάζει προς το τέλος του και ο ταλαιπωρημένος λαός της Δανίας ελπίζει σε ταχεία λήξη. Παράλληλα, οι μαχητές της ελευθερίας με τα ψευδώνυμα Flammen, ετών 23, και Citronen, ετών 33, με γενναιότητα βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο, αφού αποτελούν τον επιχειρισιακό τομέα της μυστικής αντιστασιακής οργάνωσης "Holger Danske".
Ο ασυμβίβαστος Flammen, συνειδητοποιημένος αντιφασίστας, ονειρέυεται την ημέρα που η ομάδα θα δυναμώσει τόσο ώστε να πραγματοποιήσει γενικευμένη αντεπίθεση ενάντια στα στρατεύματα κατοχής. Ο Citronen ευαίσθητος οικογενειάρχης, ήταν αρχικά οδηγός του Flammen, αλλά εξελίχθηκε σε οργανωτικό εγκέφαλο της οργάνωσης.
Κάποια στιγμή ο διοικητής τους, τους διατάζει να χτυπήσουν δύο αξιωματικούς, που ανήκουν στη γερμανική αντικατασκοπεία. Η επιχείρηση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και απουγχάνει. Ο Flammen έχει σοβαρές υποψίες για διαρροή. Αμφιβάλει για το σκεπτικό της απόφασης του χτυπήματος και για πρώτη φορά θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της διαταγής. Το σίγουρο είναι πως κάτι δεν κολλάει. Ακόμη παραπέρα ο Flammen αρχίζει να είναι καχύποπτος και για την κοπέλα του, μία όμορφη κούριερ. Σταδιακά αρχίζει να σκιαγραφεί το περίγραμμα μιας κρυφής ατζέντας. Άραγε η οργάνωσης υπόκειται σε ξένα κέντρα αποφάσεων; Ποιος τελικά δουλεύει για ποιον;
Καθώς η δυσπιστία ροκανίζει τα θεμέλια της οργάνωσης, ο Flammen και ο Citronen νιώθουν ότι περπατούν πάνω σε κινούμενη άμμο. Απελπισμένοι και απογοητευμένοι από τη θολή στάση των ανωτέρων τους, οι δύο φίλοι αποφασίζουν ότι εμπιστεύονται μόνο ο ένας τον άλλο, ανασυντάσσονται και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο πώς θα εξοντώσουν το διοικητή της Γκεστάπο.

Μια ιστορική ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, και κυρίως σε λεπτομερείς μαρτυρίες από συναγωνιστές των δύο κεντρικών χαρακτήρων.
Η ταινία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη κινηματογραφική παραγωγή της Δανίας, και συνάμα τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στη χώρα. Στην Ελλάδα προβάλλεται ήδη εδώ και έναν περίπου μήνα στους κινηματογράφους. Παρουσιάστηκε σε ορισμένα διεθνή φεστιβάλ, όπου έλαβε υποψηφιότητες, χωρίς όμως να κερδίσει κάποια διάκριση.

Όσοι φίλοι του παρόντος ιστολογίου επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ταινία και βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, μπορούν να έρθουν στον κινηματογράφο Ολύμπιον (αίθουσα Παύλος Ζάννας) την Τρίτη 7 Απριλίου στις 21:45 ή να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσω της παρούσας ιστοσελίδας μέχρι τις 18:00 της ίδιας ημέρας, για περισσότερες λεπτομέρειες.

Flammen og Citronen (2008)
Σκηνοθεσία: Ole Christian Madsen
Σενάριο: Lars Andersen, Ole Christian Madsen
Πρωταγωνιστούν: Thure Lindhardt, Mads Mikkelsen, Stine Stengade, Peter Mygind, Christian Berkel, Hanns ZischlerΔιάρκεια: 130'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: