11 Ιαν 2009

Βαλς με τον Μπασίρ


Μία ταινία κινουμένων σχεδίων αλλιώτικη από τις άλλες. Μία ταινία επίκαιρη στις μέρες μας δυστυχώς όσο ποτέ.
Μια νύχτα σ’ένα μπαρ, ένας παλιός φίλος αφηγείται στο σκηνοθέτη Άρι Φόλμαν έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη του, κατά τον οποίο τον καταδιώκουν 26 άγρια σκυλιά. Κάθε νύχτα, ο ίδιος αριθμός απαίσιων ζώων. Οι δύο άντρες φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ο εφιάλτης αυτός συνδέεται με την κοινή τους εμπειρία από την εποχή που ήταν στον ισραηλινό στρατό κατά τον πρώτο πόλεμο στο Λίβανο, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο Άρι εκπλήσσεται απ’ το γεγονός ότι δε θυμάται τίποτα από εκείνη την περίοδο. Η περιέργειά του εξάπτεται και αποφασίζει να συναντηθεί και να μιλήσει με παλιούς φίλους και συμπολεμιστές απ’ όλο τον κόσμο. Νιώθει την ανάγκη να ανακαλύψει την αλήθεια για εκείνη την εποχή και για τον εαυτό του. Καθώς ο Άρι βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στα μυστήρια εκείνης της αποστολής και στο ρόλο που εκείνος είχε διαδραματίσει, από τη μνήμη του αναδύονται σουρρεαλιστικές, συχνά αποκρουστικές εικόνες.
Ο εφιάλτης του πολέμου ξυπνά στις ψυχές των πρωταγωνιστών, ενώ η επιλεκτική μνήμη που επιβάλλει στους ανθρώπους που έχουν πάρει μέρος σ' αυτόν κάνει ακόμη πιο τραγική τη συνειδητοποίηση της φρίκης, όταν αποκαλύπτονται οι κρυφές πτυχές των γεγονότων, πτυχές που τη στιγμή του πολέμου οι πρωταγωνιστές δεν μπορούσαν καν να σκεφτούν ή που δεν τους επιτρεπόταν ίσως να σκεφτούν. Η ταινία επιστρέφει στο παρελθόν και καταδικάζει κάθε είδος πολέμου και το παράλογο που τον συνοδεύει.
Η ταινία συνδυάζει μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ και είναι γυρισμένη σε κινούμενο σχέδιο που συνδυάζει κλασικό animation, κινούμενο σχέδιο flash και τρισδιάστατο σχέδιο. Εισάγει μια μοναδική καλλιτεχνική έκφραση.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με ιδιαίτερη επιτυχία στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο, από όπου έχω πάρει και την παραπάνω περίληψη. Έχει συμμετάσχει επίσης επίσημα στα Φεστιβάλ Καννών, Τορόντο, Νέας Υόρκης, Κάρλοβυ Βάρυ και Λονδίνου, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία από την Κινηματογραφική Ακαδημία του Ισραήλ, βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαρσοβίας και βραβείο επιτροπής στο Φεστιβάλ του Τάλλινν. Είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και Animation.
Πριν λίγες ώρες, η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Στη χώρα μας επίσημα προβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου στην Αθήνα και από την 8η Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Για τους φίλους στη Θεσσαλονίκη, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μία συνάντηση που οργανώνουμε για την προβολή της ταινίας στο Ολύμπιον τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 21:00, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσω του e-mail μου (tanysipteros@gmail.com) για περαιτέρω οδηγίες.

Waltz with Bashir (2008) - ואלס עם באשיר

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Ari FolmanΜε τις φωνές των: Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag, Ari Folman, Dror Harazi, Yehezkel Lazarov, Mickey Leon, Ori Sivan, Zahava Solomon
Διάρκεια: 90'

Δείτε το τρέηλερ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: