24 Σεπ 2021

Η ελπίδα του κόσμου

 

Μασσαλία του σήμερα. Μια οικογένεια βιοπαλαιστών συγκεντρώνεται στο μαιευτήριο για να υποδεχτεί τη γέννηση της μικρής Γκλόρια. Η νεαρή μητέρα είναι άνεργη και βρίσκεται στο ψάξιμο εργασίας, ο σύζυγός της εργάζεται περιστασιακά ως οδηγός μισθωμένου ταξί για τουρίστες, η ετεροθαλής αδερφή της είναι φευγάτη και μαζί με το σύντροφό της διατηρούν ένα κατάστημα πάρε-δώσε, η μητέρα της δουλεύει ως νοσοκόμα και ο πατριός της, τον οποίο έχει σαν πατέρα, είναι οδηγός αστικού λεωφορείου. Μια σειρά από ατυχή γεγονότα θα φέρουν όλους τους πρωταγωνιστές σε δύσκολη θέση, ενώ μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αποφυλάκιση του βιολογικού πατέρα της πρωταγωνίστριας, ο οποίος θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος του ρόλου του, ενός ρόλου που στέρησε ο ίδιος από την οικογένειά του στο παρελθόν.

Ο Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, γνωστός μας από τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο», βασίζεται πάνω στο κλασικό του καστ ηθοποιών και μας προσφέρει ένα γλυκόπικρο οικογενειακό δράμα, προσαρμοσμένο αριστοτεχνικά στις δύσκολες οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες της εποχής μας. Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, όσο κι αν αποτελεί ένα λόγο χαράς και ευτυχίας, δεν μπορεί να σταθεί ικανός να εξομαλύνει τις ισορροπίες, καθώς η κοινωνία έχει άλλα σχέδια. Σε μια τέτοια κοινωνία, όσο πιο ισχυροί είναι οι δεσμοί σε μια οικογένεια, τόσο πιο ευτυχισμένη μπορεί να είναι. Όσο όλοι ενεργούν για το σύνολο, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να υπάρξουν. Η ταινία μας μιλάει για την αλληλεγγύη, ενώ θίγει ταυτόχρονα και το θέμα της επανένταξης στην κοινωνία.
Η ταινία απέσπασε βραβείο γυναικείας ερμηνείας στη Βενετία για την Αριάν Ασκαρίντ. Στη χώρα μας, σύμφωνα με κάποιες ιστοσελίδες, πήρε διανομή στις 29 Οκτωβρίου 2020.

 

Gloria mundi (2019)
Σκηνοθεσία: Robert Guédiguian
Σενάριο: Robert Guédiguian, Serge Valletti
Πρωταγωνιστούν: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Anaïs Demoustier, Robinson Stévenin, Lola Naymark, Grégoire Leprince-Ringuet
Διάρκεια: 106’

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

 

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Φλοίσβος στην Αλεξανδρούπολη στις 31 Αυγούστου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: