27 Οκτ 2018

Ψυχρός πόλεμος

Βρισκόμαστε στην πολωνική επαρχία στις αρχές της δεκαετίας του '50. Δύο άνθρωποι διαφορετικοί. Ο ένας διευθυντής τοπικής ορχήστρας παραδοσιακών τραγουδιών, η άλλη μια νεαρή πρώην φυλακισμένη που ψάχνει διέξοδο για μια αξιοπρεπή ζωή μέσα από τη συμμετοχή της στην ορχήστρα.
Οι δυο αυτοί άνθρωποι ερωτεύονται παράφορα, όμως το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον τους βάζει συνεχώς εμπόδια. Οι καιροί είναι δύσκολοι, η αγάπη τους γίνεται διαρκώς όλο και πιο ανέφικτη.
Ο αυτοεξορισμός του ενός στη Δύση θα δώσει το έναυσμα ώστε η αγάπη αυτή να επεκταθεί εκτός συνόρων. Από το Βερολίνο στο Παρίσι και μέχρι τη Γιουγκοσλαβία και ξανά πίσω στην Πολωνία, οι δύο αυτοί άνθρωποι αν και έχουν δοκιμάσει να φτιάξουν τη ζωή τους, ξέρουν ότι ουσιαστικά ο ένας ζει για τον άλλον και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ενώσουν μια για πάντα τις ζωές τους.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή ταραγμένη. Λίγα μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε μία Πολωνία που βρέθηκε στη δίνη των μαχών και των αλλαγών των συνόρων και προσπαθεί πλέον να ανασυγκροτηθεί εκ νέου κάτω από ένα καινούριο καθεστώς, το κράτος προσπαθεί να περάσει την ιδεολογία του και όχι μόνο σε κάθε μορφή της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τις παραδόσεις μέχρι την απλή καθημερινότητα. Η άρνηση του πρωταγωνιστή μας να συμμορφωθεί με τις επιταγές των αρχών θα τον ωθήσει στον αυτοεξορισμό, όμως η αγάπη του για τη νεαρή εκπαιδευομένη του θα ορίσει πραγματικά τη ζωή του. Από την άλλη η αδυναμία της νεαρής να ακολουθήσει τον αγαπημένο της θα της αφήσει ένα πραγματικό κενό που όσο κι αν προσπαθεί να το γεμίσει πάντα θα υπάρχει και θα διογκώνεται μέχρι να ενώσει και πάλι τη ζωή της με τον άνθρωπο που αγαπά.
Η ταινία μέσα από πολλή μουσική, που ουσιαστικά είναι αυτή που ένωσε τους δύο ανθρώπους, παρουσιάζει μια ανέφικτη ιστορία αγάπης σε πολύ δύσκολους καιρούς. Η χρήση της ασπρόμαυρης εικόνας (την οποία έχει χρησιμοποιήσει ο σκηνοθέτης και στην "Ίντα") απεικονίσει πιστά την εποχή που αναφέρεται και ως προς την κινηματογράφηση της εποχής αλλά και ως προς τις σκοτεινές συνθήκες της περιόδου.
Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει αρκετά βραβεία, όπως το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες, ενώ αποτελεί την πρόταση της Πολωνίας για τα Όσκαρ. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις αίθουσες στις 25 Οκτωβρίου 2018.

Zimna wojna (2018)
Σκηνοθεσία: Paweł Pawlikowski
Σενάριο: Paweł Pawlikowski, Janusz Głowacki, Piotr Borkowski
Πρωταγωνιστούν: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn
Διάρκεια: 88'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: