28 Ιουλ 2018

Το μυστικό της πεταλούδας

Απρίλιος του 2008. Ο Γιον σταματάει σε ένα βενζινάδικο και ο φίλος του, Νταβίντ, πέφτει θύμα πυροβολισμού και βρίσκεται σε κώμα. Ο Γιον, όντας μαθηματική ιδιοφυΐα αλλά και πάσχοντας από σχιζοφρένεια, θεωρεί ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, όταν ανακαλύπτει ότι στο ίδιο σημείο στο παρελθόν είχαν συμβεί κατά διαβολική σύμπτωση παρόμοιες δολοφονίες που ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη μαθηματική ακολουθία.
Απρίλιος του 2018. Ο 10χρονος Νίκο πέφτει συχνά θύμα εκφοβισμού από μεγαλύτερα παιδιά στο σχολείο. Μέσα σε ένα περιοδικό που θα αγοράσει από το παραπάνω βενζινάδικο, θα λάβει ένα απειλητικό σημείωμα, μία προειδοποίηση από έναν άγνωστο. Νιώθει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, όμως η μητέρα του και κανείς άλλος δεν τον πιστεύει. Μόνο ένας άνθρωπος τον πιστεύει, κάποιος τον οποίο δεν γνωρίζει, κάποιος του οποίου η μοίρα μπορεί να συνδέεται με τον ίδιο, αλλά και με αρκετό κόσμο στο παρελθόν.

Στην ταινία έχουμε δύο πρωταγωνιστές με διαφορά δεκαετίας. Από τη μία ο ένας βρίσκεται σε ένα τραγικό σταυροδρόμι, κινδυνεύει να χάσει το φίλο του, ενώ ο ίδιος πάσχει από κρίση προσωπικότητας. Ωθούμενος από τις συμπτώσεις του καταραμένου μέρους, θα προσπαθήσει ανασκαλίζοντας το παρελθόν να εξηγήσει το παρόν και να διασώσει το μέλλον. Από την άλλη ο άλλος στη μέχρι στιγμής σύντομη ζωή του δεν έχει περάσει και τα καλύτερα χρόνια του, μεγαλώνοντας χωρίς πατέρα και με τους συχνούς εκφοβισμούς στο σχολείο, ζει μια ζωή μέσα στο φόβο και την αμφισβήτηση. Και ως αποκορύφωμα όλων έρχεται το μυστηριώδες αυτό σημείωμα, που θα τον φέρει σε μια θέση τραγική. Και οι δύο πρωταγωνιστές βιώνουν την αμφισβήτηση από τον περίγυρό τους, από ανθρώπους που θα έπρεπε να τους στηρίξουν.
Η πλοκή της ταινίας εξελίσσεται σταδιακά και όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ημέρες τόσο το 2008 όσο και το 2018, η αγωνία κορυφώνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ οι συμπτώσεις αγγίζουν τα όρια της φαντασίας. Θα υπάρξει τελικά δικαίωση των πρωταγωνιστών και πώς αυτή η δικαίωση θα αποτυπωθεί στην οθόνη; Ποια είναι η δικαίωση που ζητούν;
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Paul Pen και πήρε διανομή στη χώρα μας στις 26 Ιουλίου 2018.

El aviso (2018)
Σκηνοθεσία: Daniel Calpasoro
Σενάριο: Patxi Amezcua, Jorge Guerricaetxevarría, Chris Sparling, Paul Pen
Πρωταγωνιστούν: Raúl Arévalo, Aura Garrido, Hugo Arbues, Belén Cuesta, Antonio Dechent, Aitor Luna, Sergio Mur
Διάρκεια: 92'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Άλεξ στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουλίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: