16 Απρ 2017

Στα δάση της Σιβηρίας

Ο Τέντι, ένας νεαρός Γάλλος, απογοητευμένος από τη ζωή στη Δύση αποφασίζει να φύγει και να εγκατασταθεί το χειμώνα σε μια καλύβα στα βάθη της Σιβηρίας, δίπλα στις όχθες της λίμνης Βαϊκάλης. Ο αγώνας για επιβίωση σ'αυτό το άγριο, αλλά ταυτόχρονα πανέμορφο περιβάλλον, είναι εξαιρετικά δύσκολος. Άμαθος σε τέτοιες καταστάσεις, γίνεται έρμαιο των δύσκολων καιρικών συνθηκών.
Στην ευρύτερη περιοχή είχε εξαπλωθεί η φήμη ότι υπάρχει ένας φυγάς, τον οποίο οι αρχές έψαχναν για πάνω από 10 χρόνια για ένα έγκλημα που συνέβη στη γειτονική πόλη του Ιρκούτσκ και τώρα θεωρείται νεκρός.
Όταν μετά από μία σφοδρή χιονοθύελλα, ο Τέντι θα βρεθεί αναίσθητος στην επιφάνεια της παγωμένης λίμνης, ο Αλεξέι, ο εν λόγω φυγάς, θα τον περισώσει. Μεταξύ των δύο αντρών θα αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη φιλία, μακριά από το κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο και οι δύο για τους δικούς τους λόγους θέλουν να αποφύγουν.

Γυρισμένη στο φυσικό της περιβάλλον, στις όχθες δηλαδή της Βαϊκάλης, η ταινία μας παρουσιάζει την ιδιαίτερη ιστορία φιλίας μεταξύ δύο ανθρώπων, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, που όμως έχουν κάτι κοινό, την ανάγκη αποστασιοποίησης, αλλά και αλληλοκατανόησης. Από τη μία έχουμε έναν νεαρό δυτικοευρωπαίο που αποζητά τη γαλήνη και την ηρεμία και θέλει να την βρει στην απομόνωση, σε ένα άγριο και αφιλόξενο τοπίο. Από την άλλη έχουμε έναν άνθρωπο μοναχικό, σε μια μοναξιά που ο ίδιος είχε επιβάλει στον εαυτό του, έναν άνθρωπο που επέλεξε την απομάκρυνση, που έχει μετανιώσει, αλλά δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα γι'αυτό. Γνωρίζοντας ελάχιστα ο ένας τη γλώσσα του άλλου καταφέρνουν να συννενοούνται και να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Ο Αλεξέι γίνεται ο φάρος για τον Τέντι, ο άνθρωπος που θα τον βοηθήσει σ'αυτό το περιβάλλον, και ο άνθρωπος όμως που θα προσπαθήσει να τον πείσει να επιστρέψει εκεί που πραγματικά ανήκει. Γνωρίζοντας ότι το τέλος του είναι κοντά, ο Αλεξέι δεν θέλει τη δική του μοίρα να την έχει ένας νεαρός με μια ζωή ολόκληρη μπροστά του. Ο Τέντι, όμως, από την άλλη νιώθει βέβαιος για την επιλογή του και την απόφασή του να παλέψει γι'αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Συλβαίν Τεσσόν. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις αίθουσες στις 13 Απριλίου 2017.

Dans les forêts de Sibérie (2016)
Σκηνοθεσία: Safy Nebbou
Σενάριο: Sylvain Tesson, Safy Nebbou, David Oelhoffen
Πρωταγωνιστούν: Raphaël Personnaz, Yevgeniy Sidikhin
Διάρκεια: 105'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" στη Θεσσαλονίκη στις 13 Απριλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: