19 Απρ 2016

Ματωμένος γάμος

Η Νύφη ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Γαμπρό. Η μητέρα του Γαμπρού έχει τις αμφιβολίες της για τη Νύφη, ιδίως όταν πληροφορείται ότι στα 15 της την είχαν αρραβωνιάσει με το Λεονάρντο, του οποίου η οικογένεια ευθύνεται για το χαμό του συζύγου της και του άλλου της γιου. Όμως θα δώσει τη συγκατάθεσή της και θα πάει μαζί με το γιο της να την ζητήσουν και επίσημα από τον πατέρα της, με τον οποίο μαζί κατοικούν στη μέση της Λευκής Ερήμου.
Στην πραγματικότητα, η Νύφη, ο Γαμπρός και ο Λεονάρντο αποτελούσαν από παιδιά ένα αχώριστο τρίο, ενώ ήταν εμφανής η έλξη της Νύφης προς το Λεονάρντο.
Τη νύχτα πριν το γάμο τη Νύφη θα επισκεφτεί σαν σε όνειρο μια γρια ζητιάνα και θα της δώσει τη συμβουλή "να μην παντρευτεί το Γαμπρό, αν δεν τον αγαπά αληθινά", και μαζί θα της δώσει και δυο γυάλινα στιλέτα.
Η Νύφη θα ταραχτεί από τη συνάντηση αυτή, ενώ τα πράγματα θα πάρουν μια δραματική τροπή, όταν στο γάμο θα εμφανιστεί ως προσκεκλημένος ο Λεονάρντο, σύζυγος πλέον της ξαδέρφης της Νύφης. Ο παλιός αόρατος δεσμός άραγε θα φανεί πιο ισχυρός;

Η ταινία αποτελεί μια ελεύθερη κινηματογραφική προσαρμογή του θεατρικού έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα "Ματωμένος Γάμος", δοσμένη με έναν έντονα ποιητικό χαρακτήρα, ο οποίος γίνεται αντιληπτός, εκτός από τη μαγευτική σκηνοθεσία, και από την έντονη χρήση ποιητικών στιχομυθιών - άμεση αναφορά στο πρωτότυπο κείμενο. Τα άγονα και άγρια εδάφη της Καππαδοκίας, στα οποία ως επί το πλείστον είναι γυρισμένη η ταινία, επιτείνουν τη δραματικότητα και την τραγικότητα της ιστορίας και αποτελούν ένα όπλο στα χέρια της σκηνοθέτιδος, το οποίο και χρησιμοποιεί για να καταδείξει όλα αυτά που θέλει να περάσει στο θεατή.
Ένα άγριο και άσβεστο πάθος θα έρθει να καταλύσει κάθε φραγμούς ηθικής με συνέπειες τόσο απρόβλεπτες όσο ταυτόχρονα και αναμενόμενες, ενώ τα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος μέσα από τα μάτια των ίδιων των πρωταγωνιστών σε νεαρή ηλικία, δείχνουν να επαναλαμβάνονται με τρόπο ακόμη πιο τραγικό.
Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία σε φεστιβάλ στην Ισπανία, ενώ σύντομα αναμένεται να προβληθεί και σε φεστιβάλ εκτός Ισπανίας. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 14 Απριλίου 2016.
Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας στα ισπανικά μεταφράζεται ως "Η Νύφη".

La novia (2015)
Σκηνοθεσία: Paula Ortiz
Σενάριο: Paula Ortiz, Javier García Arredondo, (βασισμένο σε έργο του) Federico García Lorca
Πρωταγωνιστούν: Inma Cuesta, Álex García, Asier Etxeandia, Luisa Gavasa, Carlos Álvarez-Nóvoa, Leticia Dolera, Ana Fernández, María Alfonsa Rosso
Διάρκεια: 96'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Βακούρα" στη Θεσσαλονίκη στις 17 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: