30 Δεκ 2015

Άσφαλτος

Σε μια πολυκατοικία κάπου στη Γαλλία έχει χαλάσει το ασανσέρ. Ο κύριος Στέρνκοβιτς που μένει στον πρώτο αρνείται να πληρώσει για την αντικατάστασή του, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ένοικοι να του απαγορεύουν τη χρήση του. Όταν ξαφνικά θα πάθει ζημιά στα πόδια, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί κρυφά το ασανσέρ. Ο κύριος Στέρνκοβιτς είναι μόνος του, όπως μόνη είναι και μια νυχτερινή νοσοκόμα στο νοσοκομείο της πόλης. Οι μοναξιές των δύο αυτών ανθρώπων θα συναντηθούν και θα συναντιούνται κάθε βράδυ αργά την ίδια ώρα στο ίδιο σημείο, έξω από το νοσοκομείο.
Μόνος επίσης είναι και ο Σαρλύ, ένας νεαρός φοιτητής που μένει στην ίδια πολυκατοικία. Η μοναξιά του Σαρλύ θα συναντηθεί με τη μοναξιά της Ζαν Μαγιέρ, της ξεπεσμένης ηθοποιού των περασμένων δεκαετιών, που μόλις έχει μετακομίσει στο απέναντι διαμέρισμα. Σύντομα θα βρουν έναν δικό τους τρόπο επικοινωνίας.
Λίγους ορόφους πιο πάνω ζει η Αζίζα, μεσήλικη γυναίκα αλγερινής καταγωγής, της οποίας ο γιος βρίσκεται στη φυλακή, και πλέον ζει μόνη. Ξαφνικά στην ταράτσα της από λάθος θα προσγειωθεί μια διαστημική κάψουλα, από όπου θα βγει ο νεαρός Αμερικανός αστροναύτης Τζον ΜακΚένζι, τον οποίο η ΝΑΣΑ φαίνεται ότι έχει παρατήσει. Δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετική κουλτούρα, μιλώντας διαφορετική γλώσσα, αρχίζουν σιγά σιγά να κατανοούν ο ένας τον άλλο.

Τρεις ιστορίες για τη μοναξιά εκτυλίσσονται μέσα στην ίδια πολυκατοικία. Έξι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιον δίπλα τους, αλλά έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν, μοιράζονται ουσιαστικά τον ίδιο χώρο, ξένοι μέσα στους ξένους, σε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο απρόσωπη. Αυτήν ακριβώς την κοινωνία συμβολίζει η πολυκατοικία. Συμβολίζει το χώρο δράσης και ζωής πολλών ανθρώπων, που είναι ουσιαστικά αποξενωμένοι από τον υπόλοιπο κοντινό περίγυρο. Είναι η σύγχρονη κοινωνία.
Αν και είναι σαφείς οι επιρροές από άλλες ταινίες, οι τρεις ιστορίες είναι πολύ όμορφα δοσμένες, με ένα γλυκόπικρο χιούμορ στα όρια του αλλόκοτου σε ορισμένα σημεία. Οι ιστορίες τρέχουν παράλληλα, μέσα σε τέσσερις ημέρες, χωρίς όμως να συνδέονται μεταξύ τους. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, που ίσως ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία ή και την περιέργεια να γνωρίσουμε πραγματικά.
Η ταινία προβλήθηκε στις Ειδικές Προβολές του Φεστιβάλ των Καννών, ενώ στη χώρα μας πήρε διανομή στις 26 Νοεμβρίου 2015.

Asphalte (2015)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Samuel Benchetrit
Πρωταγωνιστούν: Gustave Kervern, Valeria Bruni-Tedeschi, Isabelle Huppert, Jules Benchetrit, Michael Pitt, Tassadit Mandi
Διάρκεια: 100'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας (στα γαλλικά)


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Τζων Κασσαβέτης" στην Αποθήκη 1 του Ο.Λ.Θεσσαλονίκης στις 28 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: