29 Σεπ 2014

Η ζωή είναι ωραία με τα μάτια κλειστά

Ισπανία 1966. Ο Τζον Λέννον βρίσκεται στην Αλμερία της Ανδαλουσίας για να γυρίσει την ταινία του "Πώς κέρδισα τον πόλεμο". Στο Αλμπαθέτε, ο Αντόνιο, καθηγητής αγγλικής γλώσσας και θαυμαστής των Μπητλς, διδάσκει στα παιδιά αγγλικά μέσα από τα τραγούδια τους. Όταν μαθαίνει για την παρουσία του Λέννον στην Ισπανία, θα κάνει τα πάντα για να τον βρει και να μιλήσει μαζί του. Έτσι, ξεκινάει το μακρύ ταξίδι του για την Αλμερία με σκοπό να πραγματοποιήσει το όνειρό του, παρά τις δυσκολίες που ήταν δεδομένο ότι θα συναντήσει.
Στην πορεία, συναντάει και παίρνει μαζί του στο δρόμο δυο νεαρά άτομα που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια (όπως δίδασκε και στα παιδιά μέσα από το τραγούδι "Help"). Η νεαρή Μπελέν διανύει μια ανεπιθύμητη εγκυημοσύνη και θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της στη Μάλαγα, από όπου την είχε διώξει η μητέρα της και την είχε στείλει εσώκλειστη σε ένα ίδρυμα, ώστε να μην μαθευτεί στην τοπική κοινωνία η εγκυημοσύνη της. Ο έφηβος Χουάνχο, έχοντας βαρεθεί τη σκληρότητα του πατέρα του, αξιωματικού του δικτατορικού στρατού, το σκάει από το σπίτι του χωρίς κάποιον ιδιαίτερο προορισμό.
Το ταξίδι θα δέσει τους τρεις πρωταγωνιστές, όπου ο καθένας με το δικό του τρόπο θα βοηθήσει τον άλλο στο να γνωρίσει τον εαυτό του και να πραγματοποιήσει το στόχο του.

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ισπανού καθηγητή αγγλικής Juan Carrión, που έχοντας εμμονή με τους Μπητλς και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν μέσα από τα τραγούδια τους, συναντά το ίνδαλμά του, τον Τζον Λέννον, και του προβάλλει τις απόψεις του. Η ταινία εμπλουτίζεται με την ιστορία των δύο νέων που χρειάζονται βοήθεια, ώστε να ακολουθήσει το νόημα του τραγουδιού "Help". Για την ιστορία εκείνη την περίοδο, εμπνευσμένος από την περιοχή, ο Τζον Λέννον έγραψε το τραγούδι "Strawberry fields forever", ο πρώτος στίχος του οποίου χρησιμοποιήθηκε για τον αλληγορικό τίτλο της ταινίας.
Η ταινία σάρωσε στα φετινά βραβεία Goya και αποτελεί την υποψηφιότητα της Ισπανίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας. Στη χώρα μας η ταινία προβάλλεται από τις 11 Σεπτεμβρίου 2014.

Vivir es fácil con los ojos cerrados (2013)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: David Trueba
Πρωταγωνιστούν: Javier Cámara, Natalia de Molina, Francesc Colomer, Ramón Fontserè, Rogelio Fernández, Jorge Sanz, Ariadna Gil
Διάρκεια: 108'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο "Ελληνίς" στη Θεσσαλονίκη στις 27 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: