7 Απρ 2014

Ζήτω η ελευθερία

Ο Ενρίκο Ολιβέρι, γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ιταλία, ανήμπορος να αντιμετωπίσει τη γενικότερη κρίση, καθώς και την ενδοκομματική κριτική που του ασκείται, αφήνει τα πάντα πίσω του κι εξαφανίζεται αναζητώντας μια διέξοδο για να ξεσκάσει, κοντά σε μια παλιά του φίλη και την οικογένειά της στο Παρίσι.
Ο γραμματέας και σύμβουλός του, Αντρέα, θορυβημένος από την εξαφάνιση, προσπαθεί να βρει λύση και να δικαιολογήσει την απουσία του Ενρίκο. Όμως μια τέτοια απουσία δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί επί μακρόν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη και για τη χώρα, αλλά και για το κόμμα.
Με τη σύμφωνη γνώμη της Άννας, συζύγου του Ενρίκο, ο Αντρέα ανακαλύπτει τον αποξενωμένο δίδυμο αδερφό του Ενρίκο, Τζιοβάννι, άλλοτε καθηγητή φιλοσοφίας, ο οποίος δεν είχε πολύ καιρό που βγήκε από το ψυχιατρείο. Ο Τζιοβάννι πείθεται εύκολα να πάρει τη θέση του αδερφού του, χωρίς φυσικά να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Δίνει μια εντελώς νέα μορφή στη σκέψη και στην ιδιοσυκρασία του κόμματος και δίνοντας συνεντεύξεις και μιλώντας στον κόσμο χρησιμοποιώντας λόγο ποιητικό και φιλοσοφικό, εμπνέει τον κόσμο και ανεβάζει κατακόρυφα τη δημοτικότητα του κόμματος.
Την ίδια στιγμή ο Ενρίκο περνάει όμορφες στιγμές στο Παρίσι, μακριά από τον κόσμο της πολιτικής και τις έγνοιες του.

Η ταινία αποτελεί μια ιδιότυπη σάτιρα για τον κόσμο της πολιτικής, για την αποτυχία του στεγνού πολιτικού λόγου να εμπνεύσει το λαό σε αντίθεση με τον απλό λαϊκό λόγο που μιλάει στην καρδιά του καθενός. Έχουμε δύο ανθρώπους οπτικά ίδιους, όμως τόσο διαφορετικούς στη σκέψη. Ο ένας, έμπειρος πολιτικός, ικανός να καθοδηγήσει το κόμμα περισσότερο από κάθε άλλον, όμως ανήμπορος να πείσει τον κόσμο και να διαχειριστεί την κρίση. Ο άλλος, τρελός με τη βούλα, αναπτύσσει ένα λόγο απλό και επαναστατικό, χωρίς πολιτική σκοπιμότητα και πάντα με μια αφέλεια που τον διακρίνει, και καταφέρνει να εμπνεύσει το λαό.
Αν και σε μερικά σημεία η ταινία φαίνεται να κυλάει λίγο αργά, εντούτοις δεν χάνει καθόλου. Το μεστό σενάριό της έρχεται να απωγειώσει ο απολαυστικός Τόνι Σερβίλο στο διπλό ρόλο του πολιτικού και του τρελού φιλόσοφου αδερφού, προσθέτοντας άλλη μια σπουδαία ερμηνεία στο πλούσιο παλμαρέ του, ενώ εξαιρετικός είναι και ο Βαλέριο Μασταντρέα στο ρόλο του Αντρέα, που του χάρισε το βραβείο β' ανδρικού ρόλου David di Donatello.
Στη χώρα μας η ταινία προβάλλεται από τις 3 Απριλίου 2014.

Viva la libertà (2013)
Σκηνοθεσία: Roberto Andò
Σενάριο: Roberto Andò, Angelo Pasquini
Πρωταγωνιστούν: Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Valeria Bruni Tedeschi, Michela Cescon, Gianrico Tedeschi, Eric Nguyen, Anna Bonaiuto, Judith Davis, Brice Fournier, Stella Kent, Massimo de Francovich
Διάρκεια: 94'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 6 Απριλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: