26 Μαρ 2013

Οριακή γραμμή

Η Κλέουζα ζει με τους τέσσερεις γιους της σε ένα φτωχικό σπίτι στα περίχωρα του Σάο Πάουλο. Είναι έγκυος στο πέμπτο της παιδί, αγνώστου πατρός, ενώ παράλληλα δουλεύει ως καθαρίστρια σε μια εύπορη γιατρό, ώστε να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή στα παιδιά της.
Ο μεγάλος γιος, Ντένις, εργάζεται ως κούριερ, ενώ έχει να φροντίσει και ένα παιδί από έναν επιπόλαιο δεσμό του, για το οποίο δεν γνωρίζει κανείς τίποτα. Προσπαθεί να εξασφαλίσει καλύτερη και περισσότερη δουλειά, ενώ παράλληλα παρασύρεται από τον έρωτά του για κάποιες άλλες κοπέλες.
Ο δεύτερος γιος, ο Ντίνιο, ασχολείται κυρίως με την τοπική εκκλησία ενώ παράλληλα εργάζεται σε ένα βενζινάδικο. Είναι ο πιο ήσυχος από τα παιδιά, όμως μια κακοτυχία θα τον ωθήσει σε πράξεις τις οποίες δεν θα ενέκρινε ποτέ.
Ο τρίτος γιος, ο Ντάριο, είναι μεγάλο ταλέντο στο ποδόσφαιρο, όμως έχει αποτύχει στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την ομάδα της γειτονιάς του και να κάνει το άλμα για μια καλύτερη καριέρα. Πότε δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των προπονητών που τον παρακολουθούν, πότε χρειάζεται να λαδώσει για να τον προωθήσουν, δεν καταφέρνει ποτέ να κάνει καριέρα.
Ο μικρότερος γιος, τέλος, ο Ρετζινάλντο, είναι μαύρος από μαύρο πατέρα. Έχει την εμμονή να τριγυρνάει όλη την ώρα με το λεωφορείο, ψάχνοντας να βρει τον άνθρωπο τον οποίο θα πιστέψει ότι είναι ο πατέρας του. Ονειρεύεται να γίνει οδηγός λεωφορείου.
Τα αδέρφια παρ'όλες τις κόντρες τους, ξέρουν ότι πρέπει να βρουν χρήματα με κάποιον τρόπο για να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους και για να βοηθήσουν και τη μητέρα τους. Η ζωή, όμως, πολλές φορές τα φέρνει έτσι τα πράγματα, που μπορεί να ωθήσει έναν άνθρωπο στην παρανομία. Η Κλέουζα, όμως, είναι μια τίμια γυναίκα και δεν θα μπορούσε να το ανεχτεί. Τελικά όλα κρέμονται από μια κλωστή. Τα αδέρφια καλούνται να δουν τα πράγματα με καθαρή ματιά. Πόσο εύκολο άραγε είναι το πέρασμα της οριακής γραμμής ανάμεσα στην αξιοπρέπεια και την παρανομία;

Η ταινία ασχολείται με μια φτωχή οικογένεια σε μια φαβέλα του Σάο Πάουλο και το πώς τα βγάζει πέρα. Οι νέοι πρέπει πραγματικά να παλέψουν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, ακόμη κι αν πρέπει να το πληρώσουν ακριβά, ακόμη κι αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν μέσα αθέμιτα. Βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με άτομα της ηλικίας τους από υψηλότερες τάξεις, δεν παύουν όμως να είναι άνθρωποι με τα πάθη τους και τα λάθη τους, που για να τα διορθώσουν πρέπει να παλέψουν. Ζώντας σε μια κοινωνία όπου βασιλεύει η αδικία, αναγκάζονται να την ακολουθήσουν ώστε να επιβιώσουν.
Η ταινία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Στη χώρα μας προβλήθηκε ελάχιστα, ενώ παρουσιάστηκε στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2008.

Linha de passe (2008)
Σκηνοθεσία: Walter Salles, Daniela Thomas
Σενάριο: Walter Salles, Daniela Thomas, Bráulio Mantovani
Πρωταγωνιστούν: Sandra Corveloni, João Baldasserini, José Geraldo Rodrigues, Vinícius de Oliveira, Kaique Jesus Santos, Roberto Audi, Denise Weinberg, Ana Luiza Garritano, Sérgio Mastropasqua
Διάρκεια: 108'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7.5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: