19 Απρ 2012

Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ

Το πολλά υποσχόμενο ξενοδοχείο "Μάριγκολντ" στην Τζαϊπούρ της Ινδίας φαίνεται ο ιδανικός προορισμός για ηλικιωμένους. Εκεί συνδέονται οι ζωές επτά ηλικιωμένων Βρετανών. Η Ίβλυν, που πουλάει το σπίτι της για να ξεχρεώσει χρέη του εκλιπόντος συζύγου της, αποφασίζει να φτιάξει τη ζωή της στην Ινδία. Ο Ντάγκλας και η Τζην, μην μπορώντας να ζήσουν σε διαμέρισμα ηλικιωμένων στη Βρετανία, αποφασίζουν να πάνε κι αυτοί στην Ινδία. Η Μύριελ, πρώην οικονόμος σε εύπορες οικογένειες, αναγκάζεται παρά τον εμφανή της ρατσισμό, να πάει στην Ινδία, ώστε να θεραπευτεί γρήγορα από τοπικό ορθοπεδικό. Ο Γκρέιαμ, συνταξιοδοτείται από δικαστής και επιστρέφει στην Ινδία, όπου έζησε ως τα 18 του, για να αναζητήσει τον παλιό του φίλο με τον οποίο διατηρούσε ομοφυλοφιλική σχέση. Ο Νόρμαν, γυναικάς και γόης, αναζητεί νεαρές γυναίκες για σχέση και μην μπορώντας να βρει στη Βρετανία, αναζητεί την τύχη του στην Ινδία. Και η Ματζ, μετά από αποτυχημένους γάμους ψάχνει νέο άνθρωπο στην Ινδία.
Το ξενοδοχείο το διαχειρίζεται ο νεαρός Σόννυ. Στην ουσία, όμως, το ξενοδοχείο δεν ήταν έτσι όπως περιγραφόταν, αλλά έτσι όπως ο ίδιος ο Σόννυ το ονειρευόταν για το μέλλον. Οι αντιδράσεις των ηλικιωμένων ποικίλλαν, από οργή μέχρι και απλά διασκέδαση των αναποδιών, ανάλογα βέβαια και με το σκοπό και τις προσδοκίες που είχε ο καθένας.
Η Ίβλυν πιάνει δουλειά σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, με ρόλο να μάθει στις τηλεφωνήτριες έναν τρόπο επικοινωνίας, ώστε να είναι επιτυχημένες. Εκεί δουλεύει η νεαρή Σουνάινα, με την οποία διατηρεί σχέση ο Σόννυ, και την οποία δεν θέλει για νύφη η μητέρα του.
Ο Ντάγκλας επισκέπτεται τα αξιοθέατα της πόλης, καθ' υπόδειξη του Γκρέιαμ, και γοητεύεται από την Ίβλυν, ενώ η Τζην προτιμά να περνά όλο το χρόνο της μέσα στο ξενοδοχείο.
Η Μύριελ δέχεται την περιποίηση των γιατρών και της φτωχής υπηρέτριας και παρά τις αρχικές της αμφιβολίες, αρχίζει σταδιακά να ξεπερνάει το ρατσισμό της.
Ο Γκρέιαμ, ξημεροβραδιάζεται στα αρχεία της πόλης, αναζητώντας την τύχη του φίλου του.
Τέλος, ο Νόρμαν και η Ματζ εγγράφονται σε ένα αριστοκρατικό κλαμπ, προκειμένου να βρουν ταίρι και τελικά βοηθούν ο ένας τον άλλον προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Σόννυ έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή μητέρα του, που του έχει βρει νύφη στο Δελχί. Επίσης, έχει να αντιμετωπίσει πολλές κακοτοπιές σε σχέση με το ξενοδοχείο του, ενώ η Μύριελ δρα κρυφά ώστε να εξασφαλίσει επενδύσεις γι' αυτόν.
Πώς θα εξελιχθούν οι ζωές όλων των πρωταγωνιστών; Θα βρει ο καθένας αυτό που ψάχνει; Το τέλος  ποιο θα είναι; Ίσως έχει βάση η φράση που συχνά επαναλαμβάνει ο Σόννυ: "Στο τέλος όλα θα πάνε καλά, κι αν δεν πηγαίνουν καλά, σημαίνει ότι δεν έχει έρθει ακόμη το τέλος"...

Η νέα ταινία του Τζον Μάντεν συγκεντρώνει μια πληθώρα γνωστών Βρετανών ηθοποιών που έχουν περάσει τα 60 χρόνια ηλικίας και δημιουργεί ένα ενδιαφέρον κράμα με ωραίες ερμηνείες και καλή σκιαγράφηση χαρακτήρων χωρίς υπερβολές, παρά μόνο όπου χρειάζεται. Εξαιρετικός στο ρόλο του ως ξενοδόχου, ο νεαρός Ντεβ Πατέλ (γνωστός από το "Slumdog Millionaire"). Είναι βασισμένη στο βιβλίο της Ντέμπορα Μόγκαχ "These foolish things".
Στη χώρα μας, η ταινία έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 29 Μαρτίου 2012.

The best exotic Marigold Hotel (2012)
Σκηνοθεσία: John Madden
Σενάριο: Ol Parker, Deborah Moggach
Πρωταγωνιστούν: Judi Dench, Bill Nighy, Penelope Wilton, Maggie Smith, Tom Wilkinson, Ronald Pickup, Celia Imrie, Dev Patel, Tena Desae, Lillete Dubey, Diana Hardcastle
Διάρκεια: 124'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" του κινηματογράφου "Ολύμπιον" στη Θεσσαλονίκη στις 11 Απριλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: