9 Μαρ 2012

Ένας χωρισμός

Ο Ναντέρ και η Σιμίν ζουν στην Τεχεράνη μαζί με την κόρη τους, Τερμέ, και τον άρρωστο πατέρα του Ναντέρ. Αν και έχουν μια καλή ζωή, η Σιμίν επιθυμεί να φύγουν στο εξωτερικό, γιατί δεν θέλει η κόρη τους να μεγαλώνει κάτω από τις περιοριστικές συνθήκες που επικρατούν για τις γυναίκες στο Ιράν. Αντίθετα, ο Ναντέρ δεν θέλει να φύγει, καθώς θέλει να φροντίζει τον πατέρα του. Η Σιμίν αναγκάζεται να ζητήσει διαζύγιο και φεύγει από το σπίτι, για να εγκατασταθεί στους γονείς της.
Ο Ναντέρ προσλαμβάνει τη Ραζιέ για να φροντίζει τον πατέρα του, όσο εκείνος λείπει στη δουλειά. Η Ραζιέ, έγκυος και βαθιά θρησκευόμενη, δέχεται τη δουλειά, ώστε να βοηθήσει την καταχρεωμένη οικογένειά της, όμως το κρατάει κρυφά από το σύζυγό της, Χουτζάτ. Όμως η δουλειά, λόγω της κατάστασής της, της έρχεται βαριά και δεν δείχνει να τα καταφέρνει, αν και προσπαθεί.
Μια μέρα, όταν ο Ναντέρ και η Τερμέ γύρισαν σπίτι, βρήκαν τον παππού στο πάτωμα και τη Ραζιέ να λείπει. Όταν εκείνη επιστρέφει, ο Ναντέρ της ζητάει το λόγο και την διώχνει από το σπίτι, κατηγορώντας την ότι έκλεψε λεφτά από το σαλόνι. Η Ραζιέ γλιστράει στις σκάλες και χτυπάει. Την επόμενη μέρα, ο Ναντέρ και η Σιμίν πηγαίνουν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η Ραζιέ, όπου πληροφορούνται ότι απέβαλε.
Εδώ αρχίζει η πλοκή της ιστορίας. Στο αστυνομικό τμήμα ο Χουτζάτ κατηγορεί τον Ναντέρ ότι σκότωσε το παιδί που επρόκειτο να γεννηθεί, ενώ ο Ναντέρ λέγοντας ότι αγνοούσε την εγκυμοσύνη της Ραζιέ, θεωρεί ότι δεν προκάλεσε αυτός την αποβολή. Μέσα σε ένα τεταμένο κλίμα από όλες τις πλευρές, ο Ναντέρ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς η κατηγορία που του απευθύνεται είναι πολύ σοβαρή. Η Σιμίν και η Τερμέ με δικές τους προσπάθειες, βοηθούν τον Ναντέρ, και αναζητούν την αλήθεια.
Από τη μια έχουμε τον Χουτζάτ και την Ραζιέ, που όντας καταχρεωμένοι και συντετριμμένοι για το χαμό του παιδιού, θέλουν την καταδίκη αυτού που πιστεύουν ότι προκάλεσε το κακό. Απ' την άλλη έχουμε τον Ναντέρ, που πιστεύει ότι ίσως για την αποβολή να ευθύνεται η βίαια συμπεριφορά του Χουτζάτ και ότι θέλουν να τον εκβιάσουν, ώστε να τους δώσει χρήματα για να ξεχρεώσουν. Δεν δέχεται τις παραινέσεις της Σιμίν να τον βοηθήσει να δώσει τα χρήματα, γιατί με τον τρόπο αυτό θα παραδεχόταν μια ενοχή, για την οποία υποστηρίζει πως δεν ευθυνόταν.
Τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, την ηθική και την ανηθικότητα, το σωστό και το λάθος είναι δυσδιάκριτα, και η αλληλουχία των γεγονότων συχνά προκαλεί ανατροπές στα όσα πιστεύαμε ως τότε.
Τελικά, ποια ήταν η πραγματική αλήθεια; Ήταν ένοχος ο Ναντέρ; Πόσο θα επηρεάσουν οι βαθιές θρησκευτικές δομές του ιρανικού κράτους την εξέλιξη της υπόθεσης και την αποκάλυψη της αλήθειας; Θα μπορέσουν να τα βρουν ο Ναντέρ και η Σιμίν και να συνεχίσουν να είναι μαζί για χάρη της Τερμέ;

Η ταινία ήταν η απόλυτη θριαμβεύτρια του 2011. Έχει σαρώσει τα βραβεία σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο και τα βραβεία César και καταλήγοντας στις Χρυσές Σφαίρες και το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε βραβεία σε φεστιβάλ στο Σύδνεϋ, το Γιερεβάν, το Σαν Σεμπαστιάν, τη Βρετανία, την Αμερική και το Ιράν. Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 29 Σεπτεμβρίου 2011 και επαναπροβλήθηκε το Μάρτιο του 2012 μετά την επικράτησή της στα Όσκαρ.)

Jodái-e Náder az Simin (2011, جدایی نادر از سیمین )
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Asghar Farhadi
Πρωταγωνιστούν: Leila Hatami, Peyman Moaadi, Sareh Bayat, Shahab Hosseini, Sarina Farhadi, Ali-Asghar Shahbazi, Shirin Yazdanbakhsh, Kimia Hosseini, Merila Zarei
Διάρκεια: 123'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Φαργκάνη στη Θεσσαλονίκη στις 7 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: