19 Ιαν 2012

Κατύν

Φθινόπωρο του 1939 και η Πολωνία δέχεται εισβολή από τους Γερμανούς στα δυτικά και από τους Σοβιετικούς στα ανατολικά. Ο Αντρζέι, αξιωματικός του πολωνικού στρατού μαζί με πολλούς άλλους αξιωματικούς κρατούνται ως αιχμάλωτοι του σοβιετικού στρατού. Η σύζυγός του, Άννα, μαζί με τη μικρή κόρη τους, Νίκα, έρχονται από την Κρακοβία για να τον πείσουν να έρθει μαζί τους, όμως εκείνος αρνείται να παραβιάσει το στρατιωτικό του όρκο και παραμένει μαζί με τους συντρόφους του.
Στην κατεχόμενη από τους Ναζί Κρακοβία, ο πατέρας του Αντρζέι, καθηγητής Πανεπιστημίου, φυλακίζεται μαζί με τους υπόλοιπους καθηγητές του Πανεπιστημίου από τους Γερμανούς.
Ο Αντρζέι, αιχμάλωτος, κρατάει ημερολόγιο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να επικοινωνήσει με την Άννα. Η Άννα δέχεται τη βοήθεια ενός σοβιετικού αξιωματικού και καταφέρνει να γυρίσει την Κρακοβία, στην πεθερά της.
Το 1943 ανακοινώνεται στους κατοίκους της κατεχόμενης Κρακοβίας από τη γερμανική προπαγάνδα, ότι βρέθηκαν ομαδικές ταφές Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατύν, κι ότι η σφαγή έγινε από τους Σοβιετικούς την άνοιξη του 1940. Η Άννα, μη έχοντας νέα από τον Αντρζέι, ανακουφίζεται καθώς δεν είδε το όνομά του στη λίστα με τους νεκρούς.
Το 1945 ο πόλεμος τελειώνει και οι Σοβιετικοί απελευθερώνουν την Κρακοβία από τους Γερμανούς, καταλαμβάνοντας ουσιαστικά τη διοίκηση της πόλης. Ο Γέρζι, σύντροφος και συναιχμάλωτος του Αντρζέι, ο οποίος θεωρούταν ότι είχε δολοφονηθεί στο Κατύν, επιστρέφει στην Κρακοβία για να ανακοινώσει στην Άννα ότι ο νεκρός ήταν ο Αντρζέι. Εν τω μεταξύ, η προπαγάνδα των Σοβιετικών ενημερώνει τον κόσμο ότι η σφαγή του Κατύν έγινε από τους Ναζί το φθινόπωρο του 1941, όμως όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους στη σφαγή αρνούνται να το πιστέψουν.
Ποια είναι τελικά η πραγματική αλήθεια; Τι θα αποκαλύψουν τα ημερολόγια που κρατούσε ο Αντρζέι όταν αυτά εμφανιστούν; Πότε σταμάτησε να γράφει; Πώς η νέα διοίκηση προσπαθεί να παρουσιάσει τα πράγματα και ποια η τύχη όσων πιστεύουν ότι συνέβη το αντίθετο;

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Αντρζέι Βάιντα περιγράφει μια ιστορία, που εκτυλίσσεται σε σχέση με ένα τραγικό ιστορικό γεγονός, τη σφαγή στο Κατύν, βασισμένος στο βιβλίο του Αντρζέι Μουλάρτσικ "Μετά θάνατον: Η Ιστορία του Κατύν". Καταδικάζει τις εγκληματικές ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά κι αν προέρχονται, καθώς και τη λογοκρισία. Ασκεί δριμεία κριτική στα απολυταρχικά καθεστώτα και στον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται στο λαό, έχοντας ο ίδιος ζήσει περιόδους που η πατρίδα του ήταν υπό την επιρροή πρώτα των Ναζί και έπειτα των Σοβιετικών. Τελικά, η ιστορία γράφεται από τον κατακτητή, τα γεγονότα διαστρεβλώνονται (όπως σε όλους τους πολέμους, άλλωστε), όμως ο λαός που έζησε και επηρεάστηκε από τα γεγονότα γνωρίζει την πραγματική ιστορική αλήθεια κι ας μην είναι ελεύθερος να την εκφράσει. Η ταινία δεν έρχεται να μας πει ότι οι μεν κατακτητές ήταν καλοί και άγιοι και ότι οι δε κατακτητές δολοφόνοι. Αντίθετα, όλοι οι κατακτητές, όσοι δεν αφήνουν χώρο για ελεύθερη σκέψη, είναι με το δικό τους τρόπο δολοφόνοι.
Η ταινία απέσπασε σημαντικά βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ, ενώ προτάθηκε και για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας το 2008. Στη χώρα μας προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 5 Φεβρουαρίου 2009.

Katyń (2007)
Σκηνοθεσία: Andrzej Wajda
Σενάριο: Andrzej Wajda, Andzej Mularczyk, Przemysław Nowakowski
Πρωταγωνιστούν: Andrzej Chyra, Artur Żmijewski, Maja Ostaszewska, Wiktoria Gąsiewska, Maja Komorowska, Danuta Stenka, Sergei Garmash, Agnieszka Kawiorska, Jan Engelrt, Magdalena Cielecka
Διάρκεια: 122'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία στο imdb κατά τη στιγμή της ανάρτησης: 7,0/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: