5 Δεκ 2011

Το δέρμα που κατοικώ

Ο Ρόμπερτ, πλαστικός χειρουργός, έχει χάσει πριν χρόνια τη σύζυγό του ως επακόλουθο καθολικών εγκαυμάτων από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όσο εκείνη ήταν εν ζωή, εκείνος έκανε τρανσγενετικές έρευνες, για να δημιουργήσει ένα δέρμα ανθεκτικό στα εγκαύματα και σε κάθε είδους πάθηση, ώστε να μπορέσει να την σώσει. Όταν, όμως, εκείνη αυτοκτόνησε βλέποντας τον εαυτό της στον καθρέφτη, ο Ρόμπερτ αναζήτησε τον άνθρωπο εκείνο, πάνω στον οποίο θα έκανε το πείραμα για το δέρμα το οποίο ερευνούσε, καθώς και τον έμπιστο συνεργό, που δεν θα αποκάλυπτε τίποτα και πουθενά.
Παρά τις απαγορεύσεις του ιατρικού συλλόγου για πειράματα πάνω σε ανθρώπους, ο Ρόμπερτ δεν είχε κανέναν απολύτως ενδοιασμό για το εγχείρημά του. Συνεργός του η Μαρίλια, η γυναίκα η οποία τον μεγάλωσε στο σπίτι των γονέων του όταν ήταν μικρός, και η οποία έκρυβε βαθιά μέσα της ένα μυστικό. Ασθενής - πειραματόζωο η Βέρα, μια νεαρή κοπέλα, η οποία ζει έγκλειστη μέσα στη βίλα του Ρόμπερτ επί έξι χρόνια, υποτίθεται με τη συγκατάθεσή της, και έχει υποβληθεί σε πλαστικές εγχειρήσεις ώστε να μοιάζει με τη νεκρή σύζυγο του γιατρού.
Όταν ο γιος της Μαρίλια, ο Ζέκα, επισκέπτεται τη βίλα και βιάζει τη Βέρα, αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται ορισμένα καλά κρυμμένα μυστικά.
Τότε μεταφερόμαστε έξι χρόνια νωρίτερα, όταν σε ένα γαμήλιο πάρτυ, η Νόρμα, κόρη του Ρόμπερτ, βιάζεται από τον Βιθέντε, έναν νεαρό ο οποίος εξαφανίζεται μυστηριωδώς μερικές ημέρες αργότερα. Τι μυστικά μπορεί να κρύβει αυτή η εξαφάνιση και πώς συνδέεται με την όλη ιστορία;
Ξανά πίσω στο παρόν, κι ενώ η Βέρα έχει ερωτευθεί τον Ρόμπερτ, η αναγνώριση από μέρους της μιας φωτογραφίας του Βιθέντε σε μια εφημερίδα, της ξυπνάει αναμνήσεις και τη δίψα για εκδίκηση, την εκδίκηση προς έναν άνθρωπο που της άλλαξε εντελώς τη ζωή...

Ο Αλμοδόβαρ για πρώτη φορά καταπιάνεται με το είδος του ψυχολογικού θρίλερ και τα καταφέρνει αρκετά καλά. Πιστός στη σκηνοθετική του γραμμή με τα έντονα χρώματα και του φαινομενικά φαντασιακού που εξηγείται απόλυτα από την κρυφή πραγματικότητα (όπως στο "Volver"), καταφέρνει να κρατήσει το θεατή σε αγωνία μέχρι το τέλος για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Αν και αρχικά το θέμα μοιάζει αδιάφορο, στο τέλος επέρχεται η κορύφωση του δράματος και η λύση του όλου μυστηρίου που περιβάλλει τους χαρακτήρες του.
Η ταινία βασίζεται ελαφρώς στο μυθιστόρημα του Thierry Jonquet "Ταραντούλα" και είχε προταθεί για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 2011, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει διάκριση. Στη χώρα μας προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 20 Οκτωβρίου 2011.

La piel que habito (2011)
Σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar
Σενάριο: Agustín Almodóvar, Pedro Almodóvar, Thierry Jonquet (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Jan Cornet, Roberto Álamo, Blanca Suárez, Susi Sánchez
Διάρκεια: 117'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: