4 Δεκ 2010

Cirkus Columbia

Σε ένα χωριό στη Νότια Ερζεγοβίνη, παραμονές του πολέμου της Βοσνίας, ο Divko, Κροατοβόσνιος απόγονος μαχητών των Ustaši, επιστρέφει μετά από 20 χρόνια μαζί με τη μέλλουσα σύζυγό του, Azra, αποφασισμένος να πάρει κάποιες εκδικήσεις και να κλείσει κάποιους παλιούς λογαριασμούς.
Στο σπίτι του Divko στο χωριό κατοικούν η νόμιμη σύζυγός του, Lucija, μαζί με το γιο τους, Martin, τον οποίο είχε εγκαταλείψει όταν ήταν μωρό ακόμη.
Επιστρέφοντας ο Divko, με τη σύμπραξη του νέου δημάρχου, φίλου του και Κροάτη στην καταγωγή, που εξελέγη μετά την πτώση των κομμουνιστών, διώχνει τη Lucija από το σπίτι. Η Lucija εξαναγκάζεται μαζί με το Martin να μείνουν σε μια εγκαταλελειμένη παράγκα που τους παραχώρησε η κοινότητα, μέχρι να βρουν την άκρη.
Στο μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια, η οικογένεια ήταν υπό την προστασία και φιλία του Savo, Σερβοβόσνιου στρατιωτικού, ο οποίος είχε σταθεί σαν πατέρας στο Martin, και του Leon, Βόσνιου κομμουνιστή πρώην δημάρχου του χωριού.
Ο ερχομός του Divko και της Azra, καθώς και η συμπεριφορά του Divko και το παρουσιαστικό της Azra, άρχισαν να πυροδοτούν κακόβουλα σχόλια στο χωριό. Η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ του Martin και της Azra, επίσης άρχισε να πυροδοτεί σχόλια μεταξύ των φίλων του Martin, ιδιαίτερα δε του κολλητού του, Pivac, γιου του νυν δημάρχου.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία είναι τεταμένη. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του πολέμου και αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη ζωή στο χωριό, ούτε τις σχέσεις μεταξύ του Martin και του Pivac.
Το μέλλον για το Martin ήταν στη Γερμανία κι ο Savo θα έκανε τα πάντα για να πάρει τη Lucija και το Martin μαζί του εκεί.
Τελικά, όμως, ποιος θα είναι ο ρόλος του Divko σε όλη αυτήν την ιστορία; Θα νοιαστεί επιτέλους για το γιο του; Μυστικά χρόνια κρυμμένα θα αποκαλυφθούν και η ιστορία θα πάρει το δρόμο της...

Η ταινία αυτή μας έρχεται από τη Βοσνία. Είναι βασισμένη πάνω στο ομόνυμο βιβλίο του Ivica Đikić και αποτελεί την πρόταση της Βοσνίας για τα ξενόγλωσσα Όσκαρ. Αφηγείται ουσιαστικά τη ζωή τριών ανθρώπων που αποτελούν μια διασπασμένη οικογένεια και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους και με τον περίγυρο, μέσα σε ένα περιβάλλον τεταμένο λόγω της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στην περιοχή.
Στη χώρα μας, η ταινία προβλήθηκε στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Cirkus Columbia (2010)
Σκηνοθεσία: Danis Tanović
Σενάριο: Ivica Đikić, Danis Tanović
Πρωταγωνιστούν: Miki Manojlović, Boris Ler, Mira Furlan, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Milan Strljić, Svetislav Goncić
Διάρκεια: 113'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: