28 Ιουν 2009

Με λένε Στέλλα


Παρίσι 1977. Η εντεκάχρονη Στέλλα ζει με τους γονείς της σε μια εργατική συνοικία του Παρισιού. Οι γονείς της διατηρούν ένα μπαρ, στον όροφο του οποίου είναι το σπίτι τους. Εκεί, η Στέλλα συναναστρέφεται με τους θαμώνες του μπαρ, κάθε λογής ανθρώπους, γίνεται μάρτυρας περίεργων καταστάσεων, και γενικά δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει είναι το πιο ιδανικό. Οι γονείς της, αν και νοιάζονται για την πρόοδό της, δεν δείχνουν έμπρακτα το ανάλογο ενδιαφέρον, όντας απασχολημένοι περισσότερο με την οικογενειακή επιχείρηση.
Στο νέο της σχολείο, είναι άγνωστη μεταξύ των συμμαθητών της, και ως ατίθασος χαρακτήρας που είναι -έχοντας και τις ανάλογες εμπειρίες φυσικά από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει- έρχεται συχνά σε διενέξεις με συμμαθητές και συμμαθήτριές της και συχνά δέχεται επιπλήξεις.
Στο σχολείο, γνωρίζει την Γκλάντις, κόρη Εβραίων από την Αργεντινή, και γίνονται φίλες. Μέσα από τη συναναστροφή της με την Γκλάντις, μέσα από τα τραγούδια της εποχής και τα βιβλία που ανακαλύπτει στο σπίτι της φίλης της, βλέπει ότι ο κόσμος είναι αρκετά διαφορετικός από αυτό που έχει η ίδια γνωρίσει και βιώσει, κι αρχίζει να διαμορφώνει νέα ενδιαφέροντα, που στις συνθήκες που ζούσε δεν μπορούσε καν να είχε φανταστεί.

Η ταινία ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος αυτοβιογραφίας της παιδικής-πρώιμης εφηβικής ηλικίας της σκηνοθέτιδας Sylvie Verheyde, περιγράφει έναν χρόνο από τη ζωή της πρωταγωνίστριας, από το φθινόπωρο οπότε ξεκινάει το σχολικό έτος ως το καλοκαίρι όταν και τελειώνει. Οι εποχές χωρίζονται σκηνοθετικά από τη λήξη των τριμήνων στο σχολείο με τις σχετικές ολιγοήμερες διακοπές που ακολουθούν. Ουσιαστικά υπόθεση με αρχή, μέση και τέλος δεν υπάρχει, παρά μόνο η πορεία της ζωής της Στέλλας μέσα σε έναν χρόνο, με όλες τις καταστάσεις που βιώνει. Η μεταμόρφωση της Στέλλας κατά τη διάρκεια του έτους δίνει στο θεατή έναν λόγο αισιοδοξίας, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που βλέπει το μέλλον με μάτια γεμάτα ελπίδα.
Η ταινία απέσπασε βραβείο σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ της Φλάνδρας (Γάνδη). Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2008 ως τμήμα της ενότητας "Ημέρες Ανεξαρτησίας", ενώ στις κινηματογραφικές αίθουσες προβλήθηκε από τον Μάρτιο του 2009.

Stella (2008)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Sylvie VerheydeΠρωταγωνιστούν: Léora Barbara, Mélissa Rodriguez, Laëtitia Guerard, Karole Rocher, Benjamin Biolay, Guillaume Depardieu, Jeannick Gravelines
Διάρκεια: 103'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: