20 Οκτ 2013

Το παρελθόν

Ο Αχμάντ επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια από την Τεχεράνη στο Παρίσι, για να διεκπεραιώσει το διαζύγιό του από την πρώην σύζυγό του, Μαρί Αν. Όταν θα φτάσει στο σπίτι όπου ζούσε με τη σύζυγό του και τις δυο κόρες της από προηγούμενο γάμο, θα διαπιστώσει ότι η Μαρί Αν πλέον συζεί με έναν άντρα αραβικής καταγωγής, τον Σαμίρ, ο οποίος έχει ένα γιο και μια σύζυγο σε κώμα.
Ταυτόχρονα η Μαρί Αν αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μεγάλη της κόρη, Λουσί, η οποία αργεί συστηματικά να γυρίσει στο σπίτι. Ο Αχμάντ αναλαμβάνει να της μιλήσει, καθώς είχαν πολύ καλές σχέσεις, για να ανακαλύψει τα βαθύτερα μυστικά που έκρυβε η Λουσί.
Η Λουσί μη θέλωντας αρχικά να παραδεχτεί κάποιο λάθος που έκανε στο παρελθόν, δηλώνει απέχθεια προς τον Σαμίρ. Ο Αχμάντ με τη σειρά του βρίσκεται στην περίεργη θέση ότι πρέπει να πείσει τη Λουσί ότι η μητέρα της και πρώην σύζυγός του θα πρέπει να παντρευτεί τον Σαμίρ κι ότι δεν θα πρέπει να της προβάλλει η ίδια εμπόδια.
Κι ενώ οι εξηγήσεις που δίνονται στο πρώτο μέρος της ταινίας φαίνεται να κατασταλάζουν στο μυαλό του θεατή το τι έχει συμβεί και τον αντίκτυπό του στο παρόν και έχει ήδη διαμορφωθεί η επιθυμία του θεατή για τη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος τα δεδομένα ανατρέπονται. Ένα e-mail που στάλθηκε ένα χρόνο πριν και παρέμεινε κρυφό θα δώσει την απάντηση στα ερωτήματα που θα αρχίσουν δειλά δειλά να εγείρονται. Και μέσα από την αλυσιδωτή αντίδραση των γεγονότων θα αποκαλυφθούν τα κίνητρα και οι ενοχές των πρωταγωνιστών που εμπλέκονται στην όλη ιστορία.

Ο θριαμβευτής του περσινού Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας Ασγκάρ Φαρχαντί ("Ένας χωρισμός") στην πρώτη του απόπειρα ευρωπαϊκής ταινίας συναντά την πρωταγωνίστρια του επίσης θριαμβευτικού στα περσινά Όσκαρ "The Artist", Μπερενίς Μπεζό. Ίσως και για το λόγο αυτό αφήνει την πρώτη σκηνή της ταινίας να είναι βουβή.
Η ιστορία χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη που ναι μεν συνδέονται μεταξύ τους, λείπει όμως η συνοχή, καθώς ενώ στην αρχή η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από το επικείμενο διαζύγιο ενός τελειωμένου γάμου και το θέμα του πώς οι πρωταγωνιστές θα προχωρήσουν με τις ζωές τους, στη συνέχεια επικεντρώνει στη λύση του μυστηρίου του κώματος της γυναίκας του Σαμίρ και στη δύσκολη θέση που θα βρεθούν οι πρωταγωνιστές, ο καθένας για το δικό του λόγο. Στο τέλος θα φανεί η τραγικότητα του χαρακτήρα του Σαμίρ.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στις Κάννες και βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την Μπερενίς Μπεζό. Στη χώρα μας προβάλλεται από τις 10 Οκτωβρίου 2013.

Le passé (2013)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Asghar Farhadi
Πρωταγωνιστούν: Bérénice Bejo, Ali Mosaffa, Tahar Rahim, Pauline Burlet, Elyes Aguis, Jeanne Jestin, Sabrina Ouazani, Babak Karimi
Διάρκεια: 130'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 18 Οκτωβρίου 2013

15 Οκτ 2013

Το απαγορευμένο ποδήλατο

Η Γουάτζντα είναι ένα ατίθασο 10χρονο κορίτσι που ζει με τη μητέρα της σε ένα προάστιο του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας όπου η ελευθερία των γυναικών είναι περιορισμένη και ο θρησκευτικός φανατισμός μεγάλος. Ο πατέρας της συνεχώς λείπει και πρόκειται να παντρευτεί μια δεύτερη γυναίκα.
Μετά από ένα παιδιάστικο μάλωμα με το γειτονόπουλο και φίλο της, Αμπντουλάχ, η Γουάτζντα βάζει σκοπό να παραβγεί μαζί του σε κόντρα με ποδήλατο. Όμως η Γουάτζντα, όπως και κάθε κορίτσι στη Σαουδική Αραβία, δεν έχει ποδήλατο καθώς θεωρείται ταμπού και άσεμνο για μια γυναίκα να οδηγεί ποδήλατο.
Καθώς μια μέρα πηγαίνει στο σχολείο βλέπει ένα πράσινο ποδήλατο σε ένα μαγαζί και βάζει στόχο να το αγοράσει. Όμως είναι ακριβό, ενώ ταυτόχρονα η μητέρα της αρνείται να την βοηθήσει να το αγοράσει, καθώς η ίδια είναι απασχολημένη περισσότερο με το να αποτρέψει το σύζυγό της να ξαναπαντρευτεί.
Έτσι η Γουάτζντα αποφασίζει μόνη της να βρει τα χρήματα, είτε εκμεταλλευόμενη οικονομικά ακόμη και συμμαθήτριές της είτε πουλώντας τους χειροτεχνήματα δικά της. Όταν όμως δέχεται επίπληξη από τη διευθύντρια, αποφασίζει να αλλάξει.
Ο διαγωνισμός του Κορανιού που θα έδινε ένα σεβαστό ποσό στη μαθήτρια που θα επικρατούσε, είναι το μεγάλο κίνητρο της Γουάτζντα. Και ο καταστηματάρχης θα φυλάξει το ποδήλατο γι' αυτό το ατίθασο κορίτσι.

Η ταινία αυτή έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Κατ' αρχάς και μόνο το ότι έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, όπου ο κινηματογράφος είναι απαγορευμένος, και πόσω μάλλον το ότι έχει γυριστεί από γυναίκα σκηνοθέτη και θίγει το καθεστώς ανελευθερίας των γυναικών, την καθιστά ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει. Πέραν του ότι περιγράφει τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των γυναικών, μας δίνει μια εικόνα (έστω όχι απόλυτα αντικειμενική) για τη συντηρητική κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας και τη θρησκευτική επιβολή της Σαρία ακόμη και στις πιο απλές στιγμές της καθημερινής ζωής.
Σε μια χώρα όπου ο λόγος των αντρών είναι νόμος και όπου ο λόγος των γυναικών ουσιαστικά δεν υπάρχει, ένα χαμογελαστό κορίτσι δίνει την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Η αύρα που αποπνέει το αθώο και ταυτόχρονα πονηρό χαμόγελο της Γουάτζντα γκρεμίζει κάθε τείχος του συντηρητισμού και κατανικάει κάθε συμβιβασμό.
Και μόνο για τις όλες αυτές τις ιδιαιτερότητές της, η ταινία άξιζε να πάρει βραβεία. Πολλά βραβεία κοινού σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, καθώς και ένα ειδικό βραβείο στη Βενετία αποτελούν μια μεγάλη επιβράβευση για τη σκηνοθέτη της ταινίας, ενώ ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη νεαρή πρωταγωνίστρια, Waad Mohammed, που παρά το νεαρό της ηλικίας της κατορθώνει μια ερμηνεία που θα ζήλευαν ακόμη και οι πιο διάσημοι αστέρες του κινηματογράφου. Άραγε θα την ξαναδούμε ποτέ να πρωταγωνιστεί σε κάποια ταινία;

Wadjda (2012 - وجدة‎)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Haifaa Al Mansour
Πρωταγωνιστούν: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani, Ahd Kamel, Sultan Al Assaf, Ibrahim Al Mozael, Noof Saad, Mohammed Zahir, Sami Hazim
Διάρκεια: 98'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Φαργκάνη στη Θεσσαλονίκη στις 11 Οκτωβρίου 2013

6 Οκτ 2013

Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα

Ο Ράιμουντ Γκρεγκόριους, καθηγητής αρχαίων γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, σώζει μια μυστηριώδη νεαρή κοπέλα από το να πέσει από μια γέφυρα. Στα πράγματά της ανακαλύπτει ένα βιβλίο ενός άγνωστου Πορτογάλου συγγραφέα, του Αμαντέου ντο Πράντο, το οποίο διαβάζει και συνεπαρμένος από τα γραφόμενά του, φεύγει για τη Λισαβόνα για να τον γνωρίσει.
Όταν θα φτάσει στη Λισαβόνα και διαπιστώσει ότι ο Αμαντέου είχε πεθάνει, θα έρθει σε επαφή με όλους τους ανθρώπους του στενού του κύκλου, από την αδερφή του μέχρι και τους συντρόφους του με τους οποίους οργάνωναν την πορτογαλική αντίσταση κατά του καθεστώτος του δικτάτορα Σαλαζάρ. Εκεί θα ανακαλύψει έναν άνθρωπο σπουδαίο, του οποίου η σύντομη ζωή, οι εμπειρίες και οι σκέψεις είναι γραμμένες στο δυσεύρετο βιβλίο που κρατούσε στα χέρια του και αντανακλούσαν το βαθύτερο χαρακτήρα του και τις φιλοδοξίες του για έναν κόσμο ελεύθερο από κάθε μορφής τυραννία.
Γνωρίζοντας τους ανθρώπους του κύκλου του Αμαντέου και την κοινή τους δράση σε μια εποχή όπου κυριαρχούσε η καχυποψία και όπου δεν μπορούσε κανείς να είναι σίγουρος ούτε για τον ίδιο του τον αδερφό ότι δεν θα μιλούσε και δεν θα κατέδιδε, θα μάθει τι πραγματικά συνέβη πριν 40 περίπου χρόνια, στις παραμονές της "Επανάστασης των Γαρυφάλλων". Θα γνωρίσει τον άνθρωπο, τον οποίο πήγε να γνωρίσει.

Αν και η ταινία παρουσιάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα σαν να είναι αληθινά, στην ουσία όμως αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Pascal Mercier. Με τις συχνές μεταφορές στο παρελθόν μας παρουσιάζει την ατμόσφαιρα της προ-επαναστατικής Λισαβόνας και τους κινδύνους που διέτρεχαν οι αντιστασιακοί μέσα στο δικτατορικό καθεστώς. Μπορεί να πρόσωπα να είναι φανταστικά, η γενική ιδέα όμως αποδίδεται με σχετική ακρίβεια.
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Αμαντέου. Ως νεαρός απεχθανόταν το δικτατορικό καθεστώς και έγραφε κείμενα εναντίον της τυραννίας και της καταπίεσης, παρά τη δυσαρέσκεια του δικαστή πατέρα του. Έχοντας την υποστήριξη του φίλου του, του Ζορζ, θα ενταχθεί στην αντίσταση και θα προσφέρει ταυτόχρονα και ως γιατρός τις υπηρεσίες του. Το παράδειγμά του θα εμπνεύσει φίλους και εχθρούς κι ο θάνατός του θα κάνει ακόμη και τον πιο σκληρό άνθρωπο να λυγίσει.
Η ταινία, αν και χρησιμοποιεί σε αρκετές στιγμές πολλές φιλοσοφικές ρήσεις που αποδίδονται στον Αμαντέου, σε βαθμό που ίσως να μην μπορεί να κανείς να τις παρακολουθήσει όλες, βλέπεται με πολύ ενδιαφέρον, ενώ το εξαιρετικό καστ ηθοποιών, έστω και σε μικρούς ρόλους, της δίνει ξεχωριστό κύρος. Μειονέκτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί η χρήση της αγγλικής γλώσσας ακόμη και στις σκηνές του παρελθόντος, όπου οι χαρακτήρες είναι όλοι Πορτογάλοι.

Night train to Lisbon (2013)
Σκηνοθεσία: Bille August
Σενάριο: Greg Latter, Urlich Herrmann, Pascal Mercier
Πρωταγωνιστούν: Jeremy Irons, Mélanie Laurent, Jack Huston, Martina Gedeck, Bruno Ganz, Christopher Lee, Lena Olin, Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Marco d'Almeida, August Diehl, Beatriz Batarda, Burghart Klaußner, Adriano Luz, Jane Thorne
Διάρκεια: 111'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Κολοσσαίο" στη Θεσσαλονίκη στις 5 Οκτωβρίου 2013