17 Νοε 2013

Η Αφροδίτη με τη γούνα

Ένας θεατρικός σκηνοθέτης, ο Τομά, εξουθενωμένος μετά από μια ημέρα με οντισιόν ατάλαντων ηθοποιών για την παράσταση που πρόκειται να ανεβάσει, είναι έτοιμος να φύγει από το θέατρο. Εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται η Βάντα, μια νεαρή και μάλλον αφελής όπως φαίνεται αρχικά ηθοποιός, η οποία θα του ζητήσει να την κρίνει στο σανίδι. Με τα χίλια ζόρια και μετά από μεγάλες διαφωνίες όσον αφορά το νόημα και το είδος της επικείμενης παράστασης, η Βάντα με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο θα προσπαθήσει να πείσει τον Τομά ότι είναι η κατάλληλη για το ρόλο.
Το έργο που πρόκειται να ανεβεί είναι μια ελεύθερη θεατρική διασκευή του προκλητικού για την εποχή του μυθιστορήματος του Λεοπόλδου φον Σάχερ-Μάζοχ "Η Αφροδίτη με τη γούνα", όπου ένας άνδρας γοητεύεται από μια γυναίκα την οποία θα φαντασιωθεί ως την Αφροδίτη και θα θελήσει να γίνει σκλάβος της.
Καθώς προχωράει η οντισιόν, ο ίδιος ο σκηνοθέτης υποδυόμενος το ρόλο του άνδρα σταδιακά υποκύπτει στη γοητεία της γυναίκας και αποκτά τα πάθη του πρωταγωνιστή του, ενώ η Βάντα αποκτά το πάνω χέρι και ουσιαστικά εξουσιάζει τον σκηνοθέτη όπως ακριβώς η πρωταγωνίστρια της παράστασης. Όταν όμως οι ρόλοι θα αντιστραφούν, ο Τομά θα αντικρύσει κατάματα την προσωπική του ταπείνωση.

Μετά το "Θεό της Σφαγής" ο Πολάνσκι επιλέγει να σκηνοθετήσει ακόμη μια ταινία με καθαρά θεατρικό προσανατολισμό, αυτή τη φορά με λιγότερους ηθοποιούς και μάλιστα στο ίδιο το πάλκο του θεάτρου. Ουσιαστικά παρακολουθούμε μια οντισιόν που θα εξελιχθεί σε πραγματική ιστορία. Το έργο που πρόκειται να ανεβεί δεν είναι πλέον στα χέρια της ηθοποιού και του σκηνοθέτη, αλλά της γυναίκας και του άνδρα, οι οποίοι προβάλλουν τον ρόλο τους και του δίνουν μια πραγματική διάσταση. Η διαρκής αποπλάνηση του άνδρα από τη γυναίκα διακόπτεται μόνο όταν οι πρωταγωνιστές μας θυμούνται την πραγματική τους ιδιότητα. Η υποταγή, όμως, του άνδρα στη γυναίκα θα έρθει σταδιακά και θα κορυφωθεί με τον πιο ακραίο τρόπο.
Ο Πολάνσκι ουσιαστικά σκηνοθετεί μια θεατρική παράσταση μαζί με τις πρόβες της. Βάση του είναι το ίδιο το μυθιστόρημα και όχι η προσαρμογή που τού έκανε ο πρωταγωνιστής-σκηνοθέτης. Ουσιαστικά σκηνοθετεί την ίδια την παράσταση που επρόκειτο να ανεβάσει ο πρωταγωνιστής του.
Η ταινία προτάθηκε για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πήρε διανομή μια εβδομάδα αργότερα.

La Vénus à la fourrure (2013)
Σκηνοθεσία: Roman Polanski
Σενάριο: David Ives, Roman Polanski, Leopold von Sacher-Mazoch (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric
Διάρκεια: 96'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 16 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: