2 Νοε 2013

Πώς άρχισε ο πόλεμος στο νησί μου

Μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Κροατία και την κήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Γιουγκοσλαβία, σε ένα νησί στην Αδριατική ο Σέρβος διοικητής του στρατοπέδου του ομοσπονδιακού στρατού, ταγματάρχης Αλέκσα, αρνείται να παραδώσει τα όπλα περιμένοντας εντολές από το Βελιγράδι. Κόσμος πολύς έχει συγκεντρωθεί επί ημέρες γύρω από το στρατόπεδο για να διαδηλώσει ειρηνικά υπέρ της αποχώρησης του στρατού και της αποστράτευσης των Κροατών που υπηρετούν εκεί.
Στο νησί σύντομα φτάνει ένας ηλικιωμένος ιστορικός τέχνης, ο Μπλαζ Γκάισκι, του οποίου ο γιος υπηρετεί στο στρατόπεδο. Σκοπός του είναι να πάρει το γιο του στο σπίτι. Όμως θα συναντήσει αρχικά την περιφρόνηση των ντόπιων στρατιωτικών που χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις, του Ρόκο και του Μούργκο.
Ενώ το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ρόκο και του Μούργκο και του διοικητή Αλέκσα συνεχίζεται με κωμικές αντεγκλήσεις και συχνά τραγελαφικά σκηνικά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, ένας ανύπαρκτος συνταγματάρχης εμφανίζεται για να δώσει τη λύση.

Γυρισμένη το 1996 με νωπές τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου, η ταινία θέλει να μας περάσει ένα αντιπολεμικό μήνυμα. Μέσα στην όλη παράνοια ενός πολέμου που ήταν προ των πυλών δεν λείπουν οι κωμικές καταστάσεις για να μας θυμίσουν ότι πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι κι ότι παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις μας, δεν παύουμε να είμαστε αδέρφια.
Στην Κροατία η ταινία γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία ενώ έχει βραβευθεί και στο Φεστιβάλ της Πούλα.

Kako je počeo rat na mom otoku (1996)
Σκηνοθεσία: Vinko Brešan
Σενάριο: Vinko Brešan, Ivo Brešan
Πρωταγωνιστούν: Vlatko Dulić, Ljubomir Kerekeš, Ivan Brkić, Predrag Vušović, Božidar Orešković, Matija Prskalo, Senka Bulić, Goran Navojec, Rene Bitorajac, Leon Lučev, Etta Bortolazzi, Mladen Vulić, Slobodan Milovanović
Διάρκεια: 97'

Παρακολουθήστε την ταινία (χωρίς υπότιτλους)


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10 

Δεν υπάρχουν σχόλια: