5 Νοε 2013

Εξαφάνιση

Ο Γιάνκο επιστρέφει από το Βελιγράδι στο εγκαταλελειμένο χωριό του, όπου ζει η μητέρα του. Κατά την επιστροφή του, όμως, φαίνεται έντονα προβληματισμένος. Έχει χωρίσει από την κοπέλα του και ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από ανθρώπους που τον κυνηγάν είναι να φύγει στο εξωτερικό με προορισμό την Ελβετία. Για να συγκεντρώσει χρήματα ο μόνος τρόπος είναι να πουλήσει το χωράφι, στο οποίο είναι θαμμένος ο πατέρας του.
Όσο λείπει ο Γιάνκο, τη μητέρα του βοηθάει ο Στράχινια, ένας γείτονας που μετά την αυτοκτονία του γιου του έκλεισε την ταβέρνα που είχε στο χωριό, έπαψε να του μιλάει η γυναίκα του, ενώ η κόρη του έχει καταντήσει αλκοολική στη γειτονική πόλη όπου κατοικεί και έχει αρνηθεί και τους δυο.
Παρά τις προσπάθειες του Στράχινια να μεταπείσει τον Γιάνκο, ώστε να μην πουλήσει το χωράφι, αυτός δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχέδιό του. Τελικά ο παράγοντας χρήμα θα υπερισχύσει του παράγοντα τιμή

Το σκηνικό της ταινίας τοποθετείται σε μια μεγάλη έκταση στους πρόποδες των βουνών κάπου στη Σερβία, σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο χωριό παρά μόνο διάσπαρτα αγροτόσπιτα εδώ κι εκεί. Η ταινία πραγματεύεται το ζήτημα της αξίας της πατρογονικής γης, συναισθηματικής και οικονομικής, καθώς και της σχέσης του γονιού με το παιδί. Από τη μια έχουμε το γονιό που λαχταρά κάθε επαφή με το παιδί που μένει μακριά κι απ'την άλλη έχουμε το παιδί που δείχνει αδιαφορία για το γονιό, που μπορεί να φτάσει ως τα όρια του μίσους, όπως στην περίπτωση της κόρης του Στράχινια. Η φράση του Γιάνκο "Δεν θα αφήσω κανένα χωράφι να με εμποδίσει να ζήσω" είναι ενδεικτική μιας αμφίδρομης κρίσης οικονομικής και αξιών.
Η ταινία προβλήθηκε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Odumiranje (2013)
Σκηνοθεσία: Miloš Pušić
Σενάριο: Dušan Spasojević
Πρωταγωνιστούν: Branislav Trifunović, Boris Isaković, Dara Džokić, Jasna Đuričić, Emir Hadžihafizbegović, Milica Janevski
Διάρκεια: 108'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10 

Δεν υπάρχουν σχόλια: