6 Νοε 2013

Τα παιδιά του ιερέα

Ο πατήρ Φαμπιάν αναλαμβάνει καθήκοντα στην εκκλησία ενός χωριού σε ένα μικρό νησί των Δαλματικών ακτών. Ενώ το νησί μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, υπό την απειλή να μειωθεί το καθολικό ποίμνιο του νησιού συλλαμβάνει ένα σατανικό σχέδιο. Με τη βοήθεια του περιπτερά του χωριού, του Πέταρ, ξεκινούν να τρυπάνε όλα τα προφυλακτικά που είναι προς πώληση, ενώ αργότερα στο κόλπο μπαίνει και ο φαρμακοποιός του χωριού, ο Μάριν, ο οποίος αντικαθιστά τα αντισυλληπτικά χάπια με βιταμίνες. Όλα αυτά φυσικά γίνονται κρυφά, ενώ ταυτόχρονα ο Πέταρ παρακολουθεί αρκετούς από τους πελάτες του στο περίπτερο για να δει με ποιες γυναίκες πηγαίνουν.
Το κρυφό αυτό σχέδιο βρίσκει απρόσμενη ανταπόκριση, καθώς το νησί αποκτά φήμη, η οποία αποδίδεται στο κλίμα και στα θαυματουργά νερά, και κατ'επέκταση αποκτά και τουρισμό. Πολλοί ξένοι αρχίζουν να το σκέφτονται να αγοράσουν γη στην περιοχή, κάτι που δεν αρέσει και πολύ στον πατέρα Φαμπιάν καθώς ο πρωταρχικός του σκοπός ήταν η ενίσχυση του καθολικού κροατικού στοιχείου.
Σύντομα όμως, ορισμένες ανεπιθύμητες εγκυημοσύνες θα προκαλέσουν πάσης φύσεως προβλήματα στους κατοίκους του χωριού, και οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή θα αρχίσουν να τρέχουν και να μη φτάνουν να συμμαζέψουν το μπάχαλο το οποίο δημιούργησαν εξ αιτίας της αφέλειας του σχεδίου τους.

Με έντονα δηκτική διάθεση και πολύ και έξυπνο χιούμορ, η νέα ταινία του Βίνκο Μπρεσάν καυτηριάζει με τον πλέον ακραίο τρόπο την εμμονή της καθολικής εκκλησίας ενάντια στις αμβλώσεις και στη χρήση του προφυλακτικού, ενώ παράλληλα παρουσιάζει με μια κριτική ματιά πάντα τις ντόπιες οικογενειακές παραδόσεις σε σχέση με τις πρόωρες εγκυημοσύνες. Ενδιαφέρουσα σκηνοθετικά είναι η παράθεση σε λευκό φόντο των σκηνών που φαντάζονται οι πρωταγωνιστές για την πρόοδο του σχεδίου τους. Μπορεί το κλείσιμο της ταινίας να μην είναι αυτό που θα θέλαμε να περιμένουμε, παρόλα αυτά η ταινία σε όλη της τη διάρκεια παρακολουθείται ευχάριστα και με ενδιαφέρον και μας προσφέρει απλόχερα πολύ γέλιο.
Η ταινία προβλήθηκε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο κοινού του βαλκανικού τμήματος.

Svećenikova djeca (2013)
Σκηνοθεσία: Vinko Brešan
Σενάριο: Vinko Brešan, Mate Matišić
Πρωταγωνιστούν: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Marija Škaričić, Dražen Kühn, Jadranka Đokić, Lazar Ristovski, Goran Bogdan, Zdenko Botić, Filip Križan, Ivan Brkić, Tihana Lazović
Διάρκεια: 93'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10 (λόγω της διάθεσης που σου φτιάχνει η ταινία, παρά το αδύναμο προς το τέλος σενάριο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: