11 Νοε 2013

Συνθήματα

Σε ένα ορεινό χωριό της Αλβανίας στη δεκαετία του '70 διορίζεται ένας νεαρός δάσκαλος, ο Αντρέ. Η πρώτη του υποχρέωση στο σχολείο είναι να επιλέξει ανάμεσα σε δυο συνθήματα, τα οποία υπαγορεύει το Κομμουνιστικό κόμμα του Ενβέρ Χότζα, ποιο θα είναι το σύνθημα της τάξης του. Για καλή του τύχη επιλέγει το μικρότερο, το οποίο τα παιδιά της τάξης του θα έπρεπε να το σχηματίσουν με πέτρες στην πλαγιά του βουνού στο χωριό.
Στο ίδιο σχολείο δασκάλα είναι η Ντιάνα, μια σχετικά νέα κοπέλα, την οποία συνεχώς ρίχνουν με τις αποφάσεις τους ο διευθυντής του σχολείου και ο γραμματέας του κόμματος στο χωριό, καθώς συνέχεια της τυχαίνουν τα πιο μεγάλα συνθήματα, ίσως και για να την χαζεύουν για περισσότερη ώρα στην πλαγιά.
Ο Αντρέ συμπονά την Ντιάνα και της στέκεται στην κατάσταση που βρίσκεται, όμως τα χέρια του είναι δεμένα, καθώς τα πάντα στο χωριό ελέγχονται από τον τοπικό γραμματέα και κατ' επέκταση από το κόμμα και κάθε αντίρρηση προς αυτόν θα επέφερε τιμωρίες.
Όταν ένας αγράμματος βοσκός, τον οποίο για άγνωστο λόγο το κόμμα τον έχει βάλει στο μάτι, κατηγορείται άδικα ως εχθρός του λαού επειδή με τα ζώα του χάλασε τα συνθήματα στην πλαγιά, τα οποία όμως δεν μπορούσε καν να διαβάσει, πόσω δε μάλλον να κατανοήσει, ο Αντρέ θα υψώσει το ανάστημά του για να τον υπερασπιστεί.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβαιναν συχνά στην Αλβανία του Χότζα, το πιο κλειστό κομμουνιστικό κράτος στην Ευρώπη. Σε μια χώρα και σε ένα καθεστώς όπου το παραμικρό ξεστράτισμα από τη γραμμή του κόμματος θα θεωρούταν απειλή για το λαό, πολύ εύκολα στοχοποιούνταν άνθρωποι. Σε μια χώρα που η ελευθερία του λόγου είναι περιορισμένη, ακόμη και το αυτονόητο είναι έννοια συζητήσιμη. Στην ταινία μας, ο νεοφερμένος δάσκαλος θα νιώσει την ανάγκη να αντιταχθεί στην αυταρχικότητα των τοπικών αρχών, επειδή βλέπει την αδικία που πάει να συντελεστεί και την οποία θα βιώσει και ο ίδιος.
Παρά όμως το βαρύ φαινομενικά θέμα της, η ταινία έχει αρκετά κωμικά στοιχεία και αφήνει με ευχάριστο τρόπο να περάσει στο θεατή η όλη κατάσταση που θέλει να περιγράψει.
Η ταινία απέσπασε βραβεία στις Κάννες και στο Τόκυο, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Parrullat (2001)
Σκηνοθεσία: Gjergj Xhuvani
Σενάριο: Gjergj Xhuvani, Ylljet Aliçka, Yves Hanchar
Πρωταγωνιστούν: Artur Gorishti, Luiza Xhuvani, Birçe Hasko, Niko Kanxheri, Fadil Kujovska, Agim Qirjaqi, Marko Bitraku, Robert Ndrenika, Mirjana Dedi, Festim Çela
Διάρκεια: 90'

Παρακολουθήστε την ταινία (με αγγλικούς υπότιτλους)


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: