4 Νοε 2013

Σαράγιεβο, σ' αγαπώ

Η Έσμα ζει με την 11χρονη κόρη της, Σάρα, σε μια συνοικία του Σαράγιεβο. Αν και η ύπαρξη της Σάρα οφείλεται στο βιασμό της μητέρας της από Σέρβους στρατιώτες όταν ήταν αιχμάλωτη στον εμφύλιο, η Έσμα την μεγάλωσε κάνοντάς την να πιστεύει ότι ο πατέρας της ήταν Βόσνιος ήρωας που σκοτώθηκε στον πόλεμο.
Ζώντας φτωχικά, η Έσμα κάνει τα πάντα για να μεγαλώσει την κόρη της και βρίσκεται να πιάνει δουλειά ως σερβιτόρα σε ένα μπαρ που το διευθύνει ένας νονός του υποκόσμου, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην.
Όταν το σχολείο της Σάρα πρόκειται να πάει μια εκδρομή, στην οποία τα παιδιά ηρώων του πολέμου δεν χρειάζεται να πληρώσουν τη συμμετοχή τους, η Σάρα θα ζητήσει από τη μητέρα της το πιστοποιητικό θανάτου του πατέρα της ώστε να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή αυτή διάταξη.
Τότε η Έσμα θα κάνει το δικό της αγώνα για να βρει τα χρήματα για την εκδρομή όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς πιστοποιητικό δεν μπορεί να έχει, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να το κρατήσει κρυφό από τη Σάρα ώστε να μη μάθει την αλήθεια.

Με νωπές της μνήμες ενός καταστροφικού πολέμου, η ταινία μας αφηγείται ένα από τα πολλά περιστατικά ανεπιθύμητων γεννήσεων-προϊόντων βιασμού που έλαβαν χώρα στη Βοσνία. Έχουμε εδώ μια μητέρα που γίνεται πραγματικά θυσία για το παιδί που στην αρχή δεν ήθελε, που η ιστορία της ζωής της πρέπει να μείνει μυστική στο παιδί. Περήφανη όντας δεν θέλει να την λυπούνται για την τραγική της ιστορία, πόσω δε μάλλον το ίδιο το παιδί της. Για το λόγο αυτό έχει εφεύρει την ιστορία του ήρωα πατέρα, ώστε να μεγαλώσει την κόρη της με τα ιδανικά που η ίδια θέλει κι όχι με αυτά που η ίδια η ιστορία επιβάλλει.
Η ταινία απέσπασε αρκετά βραβεία με σημαντικότερο τη Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ πήρε διανομή στις 28 Δεκεμβρίου 2006.

Grbavica (2006)
Σκηνοθεσία: Jasmila Žbanić
Σενάριο: Jasmila Žbanić, Barbara Albert
Πρωταγωνιστούν: Mirjana Karanović, Luna Mijović, Leon Lučev, Kenan Čatić, Jasna Ornella Berry, Dejan Ačimović, Bogdan Diklić, Emir Hadžihafizbegović
Διάρκεια: 107'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: