8 Νοε 2013

Μέλι

Η Ιρένε κάνει μια παράξενη δουλειά, κρυφά από συγγενείς και φίλους. Ανήκει σε ένα δίκτυο που βοηθάει ανθρώπους βαριά και ανίατα άρρωστους να πεθάνουν χορηγώντας τους ευθανασία. Η δουλειά αυτή φυσικά είναι παράνομη και γι' αυτό πρέπει να προσέχει. Ταξιδεύει μέχρι και το Μεξικό για να προμηθευτεί τα κατάλληλα φάρμακα, καθώς εκεί θα μπορούσε νόμιμα να τα αγοράσει χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο κόσμος της όλος, όμως, μέλλει να αλλάξει όταν θα δεχτεί μια πρόταση για ευθανασία από έναν άνθρωπο ο οποίος αρχικά της αποκρύπτει ότι είναι απολύτως υγιής. Θα θελήσει τότε να τον αποτρέψει από την αυτοκτονία και θα φροντίσει να περνάει μαζί του αρκετή ώρα, όμως ο ίδιος φαίνεται αμετάπειστος. Μέσα από την ιδιόμορφη αυτή φιλία, η Ιρένε θα ανακαλύψει τον εαυτό της και θα θελήσει να αλλάξει πορεία.

Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της ηθοποιού Βαλέρια Γκολίνο, αν και δεν μπορεί να καταταχθεί ποιοτικά ανάμεσα σε παλιότερες ταινίες με θέμα την ευθανασία, είναι αρκετά αξιοπρεπής. Θίγει επιδερμικά το θέμα της ίδιας ευθανασίας, κάνοντας μια απλή κριτική για την ηθική αυτής της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα θίγει και το είδος της εργασίας που έχει επιλέξει η πρωταγωνίστρια για να βγάλει τα προς το ζην. Είναι άραγε μια παράνομη εργασία ένα αξιοπρεπές μέσο βιοπορισμού; Άραγε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βοήθεια για έναν βαριά ασθενή η απαλλαγή από τα βάσανα με την αφαίρεση της ζωής; Οι ταινίες "Η θάλασσα μέσα μου" και "Η ωραία κοιμωμένη" βλέπουν το θέμα της ευθανασίας από την πλευρά των ασθενών και των συγγενών τους, ενώ το "Μέλι" από την πλευρά του ανθρώπου που χορηγεί την ευθανασία. Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Μάουρο Κόβατσικ "A nome tuo".
Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει βραβεία, όπως της Οικουμενικής Επιτροπής στις Κάννες (μαζί με το "Πατέρας και γιος", και βραβεία σκηνοθεσίας και ερμηνείας εντός Ιταλίας. Είναι υποψήφια για τα φετινά βραβεία LUX της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Miele (2013)
Σκηνοθεσία: Valeria Golino
Σενάριο: Valeria Golino, Francesca Marciano, Valia Santella, Mauro Covacich
Πρωταγωνιστούν: Jasmina Trinca, Carlo Cecchi, Libero De Rienzo, Vinicio Marchioni, Iaia Forte, Roberto De Francesco, Barbara Ronchi, Massimiliano Iacolucci, Claudio Guain, Elena Callegari
Διάρκεια: 96'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: