27 Νοε 2016

Η τρελή χαρά

Η Μπεατρίτσε είναι μια εγωκεντρική φαφλατού κατά φαντασίαν δισεκατομμυριούχος, η οποία είναι κλεισμένη σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα στην Τοσκάνη, λόγω περιοριστικών μέτρων που της έχουν επιβληθεί. Αρέσκεται στο να μιλάει ακατάσχετα, να παρεμβαίνει στις ζωές των υπολοίπων τροφίμων και πολλές φορές να γίνεται δυσάρεστη.
Η Ντονατέλα είναι το άκρως αντίθετο. Λιγομίλητη, με πολλά τατουάζ και με ένα ένοχο μυστικό που την βαραίνει, θέλει απεγνωσμένα να ξαναδεί το γιο της, τον οποίο της τον πήραν για υιοθεσία, καθώς δεν είχε κριθεί ικανή να τον μεγαλώσει.
Όταν θα εισαχθεί η Ντονατέλα στο ίδρυμα, η Μπεατρίτσε θα την προσεγγίσει και σιγά σιγά θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια ιδιαίτερη φιλία. Όντας διαφορετικοί χαρακτήρες, η μία συμπληρώνει την άλλη και δεν θα αργήσουν να βρουν την αφορμή, για να ζήσουν μαζί μια μεγάλη περιπέτεια.
Η ευκαιρία να αποδράσουν από το ίδρυμα θα τους δοθεί κι έτσι οι δυο γυναίκες θα ξεφύγουν, προκειμένου να κλείσουν ορισμένες υποθέσεις του παρελθόντος, οι οποίες τις είχαν φέρει στην κατάστασή που βρίσκονται τώρα. Μέσα στην τρέλα τους, θα μείνουν προσηλωμένες στους στόχους τους και μέσα από τις αναποδιές που θα τους τύχουν, θα δοκιμάσουν αλλά και θα ισχυροποιήσουν τη φιλία τους.

Δυο γυναίκες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, που κρύβουν όμως μέσα τους ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν, αναπτύσσουν μέσα σε ένα ζόρικο περιβάλλον μια σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης, με σκοπό αμφότερες να οδηγηθούν στη λύτρωση. Η μία φαντασμένη και χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας, η άλλη συνειδητοποιημένη, αλλά ανήμπορη και στοιχειωμένη από το παρελθόν, θα ζήσουν ένα βιωματικό ταξίδι γεμάτο αναποδιές, ώστε να καταφέρουν να συγκρουστούν με ό,τι και όποιους τις έκλεισαν στο ίδρυμα.
Η ταινία απέσπασε βραβεία στην Ιταλία και στο Φεστιβάλ του Βαγιαδολίδ, όπου υπήρξε η μεγάλη θριαμβέυτρια. Στη χώρα μας προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 17 Νοεμβρίου 2016.

La pazza gioia (2016)
Σκηνοθεσία: Paolo Virzì
Σενάριο: Paolo Virzì, Francesca Archibugi
Πρωταγωνιστούν: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti, Sergio Albelli, Tommaso Ragno, Luisanna Messeri
Διάρκεια: 118'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον (αίθουσα Παύλος Ζάννας) στη Θεσσαλονίκη στις 26 Νοεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: