14 Νοε 2016

Ο επιφανής πολίτης

Ο διάσημος νομπελίστας Αργεντίνος συγγραφέας Ντανιέλ Μαντοβάνι ζει εδώ και 40 χρόνια στη Βαρκελώνη. Όντας αντισυμβατικός, δεν κολακεύεται πολύ από τις διάφορες προσκλήσεις που του γίνονται για διαλέξεις σε ιδρύματα ανά τον κόσμο. Όταν, όμως, δέχεται πρόσκληση από το χωριό, στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή, τα πράγματα αλλάζουν. Αποφασίζει να αποδεχτεί την πρόταση, αλλά να ταξιδέψει ινκόγνιτο και χωρίς τη γραμματέα του, καθώς γι'αυτόν θα είναι ένα αυστηρά προσωπικό ταξίδι.
Στο χωριό του, όμως, ενώ στην αρχή όλα πηγαίνουν όπως θα έπρεπε, καθώς βρίσκει παλιούς φίλους, φίλες και κόσμο που πραγματικά ενδιαφέρεται για τον διάσημο συγχωριανό του, στη συνέχεια τα πράγματα θα πάρουν μια απροσδόκητη τροπή. Η διαφορά στο πνευματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο γίνεται ολοένα και πιο εμφανής και φτάνει μέχρι το σημείο της σφοδρής παρεξήγησης.

Η ταινία αποτελεί την επίσημη πρόταση της Αργεντινής για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας. Στην ταινία ο πρωταγωνιστής-συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με τους ίδιους του τους φανταστικούς χαρακτήρες, αποδεικνύοντας τη δύναμη της λογοτεχνίας καθώς και την επιρροή που μπορεί να ασκήσει ένας τόσο σημαντικός λογοτέχνης, όπως ο ίδιος, χωρίς όμως να παραβλέπεται και η στενομυαλιά του αναγνωστικού κοινού, αλλά και τα στερεότυπα και οι δομές μιας μικρής αγροτικής κοινωνίας. Οι χαρακτήρες των μυθιστορημάτων του είναι τόσο αληθινοί, που κάνουν τους κατοίκους ενός ολόκληρου χωριού να νομίζουν ότι οι χαρακτήρες αυτοί είναι γνωστοί τους άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, ακόμη και αυτοί οι ίδιοι. Απλά περιμένουν μια αφορμή, για να ξεσπάσει η παρεξήγηση. Και εκεί θα φανεί αν θα υπερισχύσει η διανόηση έναντι των παγιωμένων κοινωνικών δομών.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία σε φεστιβάλ στη Χάιφα, στο Βαγιαδολίδ, καθώς και βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου στη Βενετία. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείο κοινού στην κατηγορία "Ανοιχτοί Ορίζοντες".



El ciudadano ilustre (2016)
Σκηνοθεσία: Gastón Duprat, Mariano Cohn
Σενάριο: Gastón Duprat
Πρωταγωνιστούν: Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio, Belén Chavanne, Nicolás de Tracy, Nora Navas, Marcelo D'Andrea, Iván Steinhardt, Manuel Vicente
Διάρκεια: 120'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες
11/11/2016 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: