13 Νοε 2016

Ένας Εβραίος για παραδειγματισμό

Το 1942 στη γαλλόφωνη ελβετική πόλη Παγιέρν, ο 8χρονος τότε Ζακ Σεσέ γίνεται μάρτυρας ενός στυγνού εγκλήματος. Σε μία περιοχή ουδέτερη κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μία μικρή ομάδα φιλοναζιστών, με επικεφαλής το μηχανικό αυτοκινήτων Φερνάν Ισί, αποφασίζουν να κάνουν τον Χίτλερ να τους προσέξει. Το σχέδιό τους είναι απλό. Θα πρέπει να βρουν έναν Εβραίο και να τον σκοτώσουν για παραδειγματισμό. Και το σκηνικό είναι έτοιμο, καθώς στη ζωοπανήγυρη που ακολουθούσε θα είναι παρών και ο Εβραίος-στόχος από τη Βέρνη.
65 χρόνια μετά τα φριχτά γεγονότα, ο Σεσέ, διακεκριμένος πλέον συγγραφέας, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο εξιστορώντας τα γεγονότα και τις αναμνήσεις του από την περιόδο εκείνη. Το βιβλίο, όμως, γνωρίζει πολλές αντιδράσεις, καθώς κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί ότι υπήρχαν ναζιστές στην Ελβετία. Τα φριχτά γεγονότα, έτσι όπως περιγράφονται από το συγγραφέα, θα έχουν τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα για τον ίδιο, καθώς ο κόσμος θα θεωρήσει ότι είναι αποκύημα της αρρωστημένης φαντασίας του.

Σε μια χώρα, όπου το σύγχρονο ιστορικό και πολιτικό παρελθόν είναι συνυφασμένο με την ουδετερότητα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κυκλοφορεί ένα βιβλίο που έρχεται να ανατρέψει τα ως τότε στεγανά. Μπορεί να μιλάει για ένα απλά μεμονωμένο περιστατικό, χωρίς να υπαινίσσεται ότι αποτελούσε κοινό τόπο για την περιόδο, όμως οι αρρωστημένες λεπτομέρειες της αφήγησης εξοργίζουν το αναγνωστικό κοινό και οδηγούν την εν τέλει διαπόμπευση του ίδιου του συγγραφέα - αυτόπτη μάρτυρα. Τα γεγονότα αυτά τον στοιχειώνουν από την παιδική του ηλικία, και το βιβλίο του αντί να τον λυτρώσει, αυτό είναι που τελικά θα τον καταστρέψει και θα τον ρίξει στα μάτια των αναγνωστών.
Η ταινία ακροβατεί ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν μέσα από την οπτική του πρωταγωνιστή-συγγραφέα, που ηλικιωμένος πλέον μπαίνει κυριολεκτικά ο ίδιος μέσα στις σκηνές του παρελθόντος, ανήμπορος όμως να αλλάξει τη μοίρα και του πρωταγωνιστή του, αλλά και του ίδιου του του εαυτού.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ζακ Σεσέ. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Un Juif pour l'exemple (2016)
Σκηνοθεσία: Jacob Berger
Σενάριο: Jacob Berger, Aude Py, Michel Fessler, Jacques Chessex
Πρωταγωνιστούν: Bruno Ganz, André Wilms, Aurélien Patouillard, Paul Laurent, Baptiste Coustenoble, Steven Matthews, Elina Löwensohn
Διάρκεια: 72'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Αντι/Κατοπτρισμοί
10/11/2016 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 20:30
11/11/2016 - αίθοθσα Φρίντα Λιάππα 15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: