12 Νοε 2016

Aquarius

Η δόνα Κλάρα, μια 65χρονη χήρα που ζει στη μεγαλοαστική περιοχή του Ρεσίφε, είναι η τελευταία ένοικος του συγκροτήματος κατοικιών Aquarius, στο οποίο έχει ζήσει πάνω από 35 χρόνια. Εκεί παντρεύτηκε, εκεί γέννησε και μεγάλωσε τα παιδιά της, εκεί ξεπέρασε τον καρκίνο, εκεί χήρεψε και εκεί είναι αποφασισμένη να ζήσει όσα χρόνια ακόμη της απομένουν, παρά τις προτροπές του οικείου περιβάλλοντός της για το αντίθετο.
Το συγκρότημα αυτό έχει ήδη περάσει στα χέρια μιας κατασκευαστικής εταιρίας, που θέλει πάση θυσία να αποκτήσει και το τελευταίο διαμέρισμα, αυτό της δόνα Κλάρα, προκειμένου να το αξιοποιήσει. Όμως, η στάση της δόνα Κλάρα είναι σταθερή και ακλόνητη. Δεν πρόκειται να φύγει από εκεί, παρά μόνο νεκρή.

Μέσα από την ιστορία της δόνα Κλάρα, η ταινία μας αφηγείται το συναισθηματικό δέσιμο του ανθρώπου με το χώρο, με τα αντικείμενα και τις αναμνήσεις που τους συνδέουν. Παράλληλα μας περιγράφει μια μάλλον άνιση μάχη του παλιού με το καινούριο, σε μια εποχή που συνεχώς αλλάζει τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και στον τομέα της οικονομίας, όπου όμως πολλές φορές η νοσταλγία για το περασμένο γίνεται ακόμη πιο ισχυρή σε σχέση με το καθημερινό καινούριο. Επιπλέον, ασκεί δριμεία κριτική στα μέσα που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι οικονομικοί παράγοντες για να επιβάλλουν τη θέλησή τους απέναντι στους οικονομικά πιο αδύναμους, των οποίων το μέρος καθαρά παίρνει, ενώ επίσης κριτικάρει και την αυθάδεια των νέων, που αρκετές φορές δεν μπορούν να κατανοήσουν και να σεβαστούν τους μεγαλυτέρους τους.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Σίδνεϋ, Λίμα) και ήταν υποψήφια στις Κάννες και τη Ζυρίχη. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Aquarius (2016)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Kleber Mendonça Filho
Πρωταγωνιστούν: Sônia Braga, Humberto Carrão, Irandhir Santos, Maeve Jinkings, Pedro Queiroz, Julia Bernat, Bárbara Colen, Zoraide Coleto
Διάρκεια: 145'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες
09/11/2016 - αίθουσα Φρίνα Λιάππα 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: