12 Νοε 2016

Βασιλιάς των Βέλγων

Ένας βρετανός δημοσιογράφος-ανταποκριτής αναλαμβάνει να καλύψει το ταξίδι του βασιλιά του Βελγίου, Νικόλαου Γ', στην Κωνσταντινούπολη, δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ για την επίσκεψη αυτή. Όμως, στην πορεία τα πράγματα θα πάρουν μια εντελώς απροσδόκητη τροπή, καθώς όσο ο βασιλιάς βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, η Βαλλονία θα κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Βέλγιο. Επομένως, αφ'ενός ο ίδιος ο βασιλιάς θα θεωρείται έκπτωτος, αφ'ετέρου θα πρέπει να επιστρέψει εσπευσμένα προκειμένου να περισώσει το βασίλειό του.
Όμως, μία ηλιακή καταιγίδα θα καταστήσει αδύνατη την απ'ευθείας μετάβαση του ιδίου και των ακολούθων του στο Βέλγιο. Κι έτσι, σπάζοντας κάθε είδος πρωτόκολλου και των κοινών συνηθειών του ιδίου και των ακολούθων του, ο βασιλιάς θα αποφασίζει να φύγει οδικώς μέσα από τα ταραγμένα Βαλκάνια, για να επιστρέψει στη χώρα του. Στο δρόμο όλη η ομάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με παράδοξες και αλλόκοτες καταστάσεις, καθώς και περίεργες συναντήσεις, που θα κάνουν το ταξίδι της επιστροφής να μοιάζει αιώνας.

Έχουμε μία ταινία δρόμου, που παράλληλα προσπαθεί να σατιρίσει από τη μία τις τυπικότητες και τα πρωτόκολλα των βασιλικών οικογενειών κι από την άλλη τη συνεχώς ρευστή πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια των τελών του 20ου και αρχών του 21ου αιώνα. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, όπως άλλωστε το δηλώνει και ο τίτλος, είναι ένας βασιλιάς, που μάλλον δεν έχει πραγματική συνείδηση του τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο, και μπλέκει σε αλλόκοτες περιπέτειες, παρά τις συμβουλές για το αντίθετο.
Η ταινία έχει γυριστεί σαν ψευδο-ντοκιμαντέρ, έχοντας ως αφηγητή τον βρετανό δημοσιογράφο, ο οποίος και ως γνώστης της περιοχής, καλείται να δώσει λύσεις στο βασιλιά, τις οποίες οι ακόλουθοί του δεν θα μπορούσαν να δώσουν.
Η ταινία ήταν υποψήφια στο φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

King of the Belgians (2016)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Peter Brosens, Jessica Woodworth
Πρωταγωνιστούν: Peter Van den Begin, Lucie Debay, Titus de Voogt, Bruno Georis, Pieter van den Houwen, Nina Nikolina, Valentin Ganev
Διάρκεια: 94'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες
09/11/2016 - αίθουσα Τζον Κασσαβέτης 17:30
13/11/2016 - αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη 13:15

Δεν υπάρχουν σχόλια: