10 Νοε 2016

Με τα μάτια ανοιχτά

Τύνιδα 2010, λίγους μήνες πριν από την εξέγερση του Δεκεμβρίου. Η Φάρα, μια κοπέλα στην όψιμη εφηβεία, τελειώνει το σχολείο και συναναστρέφεται με νεαρούς μουσικούς ενός αντιδραστικού ροκ συγκροτήματος, και ιδιαίτερα με τον Μποχρέν, κιθαρίστα και στιχουργό με τόσο ευρηματικούς όσο και ανατρεπτικούς στίχους. Σύντομα θα γίνει η βασική τραγουδίστρια του συγκροτήματος και είναι έτοιμη για τις επερχόμενες συναυλίες σε κρυφούς χώρους.
Ζώντας με τη μητέρα της, καθώς ο πατέρας της κατοικεί πολύ μακριά λόγω της δουλειάς του, η Φάρα αναγκάζεται πολλές φορές να την υπακούει. Όταν η μητέρα της Φάρα της απαγορεύει να συναναστρέφεται με το συγκρότημα, εξαιτίας όσων είχε ακούσει για τους μουσικούς, η Φάρα θα σηκώσει τη δική της επανάσταση και θα γνωρίσει τη νύχτα της πόλης της, τον έρωτα, καθώς και κόσμο που σε άλλη περίπτωση δεν θα γνώριζε.
Όμως οι καιροί είναι δύσκολοι και όσο περνάει ο χρόνος οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες για ένα νεαρό κορίτσι στην Τυνησία...

Ταινίες με θέμα τη θέση των γυναικών στις μουσουλμανικές κοινωνίες έχουν γυριστεί πολλές. Εδώ έχουμε ακόμη μία ταινία που, όμως, ναι μεν θέλει να καυτηριάσει αυτή τη θέση (έστω κι αν στην Τυνησία τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και ελεύθερα από ό,τι σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου), δεν αποτελεί δε την κύρια γραμμή της υπόθεσης. Σε μια Τυνησία που μαστιζόταν από οικονομικά προβλήματα, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας, όσο κι αν αυτό δεν ήταν ορατό στο δυτικό κόσμο, ένα ροκ μουσικό συγκρότημα έρχεται να διατυμπανίσει με τους στίχους του τα κακώς κείμενα στη χώρα. Αυτό φυσικά δεν αρέσει στις αρχές. Μοιραία και η ζωή της Φάρα θα επηρεαστεί από όλη αυτήν την κατάσταση, από τη στιγμή που πλέον συναναστρέφεται με τα συγκεκριμένα άτομα.
Από τη μία πλευρά έχουμε τη μητέρα της Φάρα, που ως πιο έμπειρη σε τέτοια θέματα και έχοντας συναίσθηση του τι συμβαίνει, προσπαθεί -υπερβολικά ίσως- να προστατέψει την κόρη της. Από την άλλη έχουμε τη Φάρα, που θέλει να σπάσει τους δεσμούς που την κρατάνε δέσμια αυτής της φαύλης κατάστασης και να κάνει αυτό που ονειρεύεται.
Η ταινία είναι μεταξύ των τριών υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Lux της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει βραβευτεί με βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ της Τύνιδας, καθώς και με βραβεία σε Βενετία και Τορόντο. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

À peine j'ouvre les yeux (على حلة عيني - 2015)
Σκηνοθεσία: Leyla Bouzid
Σενάριο: Leyla Bouzid, Marie-Sophie Chambon
Πρωταγωνιστούν: Baya Medhaffar, Ghalia Benali, Montassar Ayari, Lassaad Jamoussi, Aymen Omrani, Deena Abdelwahed, Youssef Soltana
Διάρκεια: 102'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Lux Prize
09/11/2016 - αίθουσα Τζον Κασσαβέτης 13:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: