10 Νοε 2016

Το κυνήγι των αγριανθρώπων

Ο Ρίκι Μπέικερ, ένα ατίθασο αγόρι που μόλις βγήκε από το αναμορφωτήριο, γνωρίζει τη νέα θετή του οικογένεια, σε μία απομονωμένη καλύβα ενός αχανούς δάσους του Νοτίου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Μετά τον ξαφνικό θάνατο της θέτης του "θείας", με την οποία τα πήγαινε πολύ καλά, είναι αναγκασμένος να ζει με τον δύστροπο θετό "θείο" του, Χεκ.
Παρά τις διαφορές τους και τις συχνές κόντρες τους, οι δυο τους θα ξεκινήσουν μέσα από τα δάση ένα ατελείωτο ταξίδι προς την ελευθερία, μακριά από τους κανόνες της καθώς πρέπει ζωής. Όμως, εμπόδιο στην προσπαθειά τους αυτή θα σταθούν οι Αρχές της χώρας και ιδίως η Πρόνοια, που είχε την ευθύνη του Ρίκι. Θα χαρακτηριστούν ως φυγάδες και πλέον οι ίδιοι θα πρέπει να καταφέρουν να ξεφύγουν όχι μόνο από αυτούς που τους κυνηγάνε για να τους παραδώσουν, αλλά ακόμη κι από αυτούς που τους κυνηγάνε για να τους "σώσουν".
Ποια θα είναι τελικά η κατάληξη αυτού του ταξιδιού προς την ελευθερία της άγριας φύσης; Άραγε σε ποιο βαθμό οι δομές της σύγχρονης κοινωνίας είναι πρόθυμες να δεχτούν την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων και του τρόπου ζωής που έχουν επιλέξει;

Η ταινία αποτελεί μια περιπέτεια στην άγρια φύση με πολλή δόση χιούμορ, το οποίο βγάζουν αβίαστα όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας, από τον πιο σοβαρό μέχρι τον πιο αλλόκοτο. Αποτελεί έναν ύμνο προς την ελεύθερη φύση του ανθρώπου και ασκεί κριτική στις σύγχρονες απρόσωπες αστικές κοινωνίες. Τελικά, παρά τα καλούπια στα οποία μας βάζει η κοινωνία και τα στερεότυπα με τα οποία μας έχει εμποτίσει, η φύση του ανθρώπου παραμένει ελεύθερη και αξίζει να παλέψει κανείς γι'αυτήν την ελευθερία.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία σε φεστιβάλ σε Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Hunt for the Wilderpeople (2016)
Σκηνοθεσία: Taika Waititi
Σενάριο: Taika Waititi, Barry Crump
Πρωταγωνιστούν: Sam Neill, Julian Dennison, Rima Te Wiata, Rachel House, Oscar Kightley, Cohen Holloway, Rhys Darby
Διάρκεια: 101'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες
06/11/2016 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 20:30
07/11/2016 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: