7 Νοε 2016

Στην άλλη πλευρά

Η Βέσνα εργάζεται ως επισκέπτρια υγείας στο Ζάγκρεμπ. Ο γιος της έχει οικογένεια, η κόρη της ετοιμάζεται να παντρευτεί, ενώ η ίδια ζει με την ανάμνηση του άλλου γιου της, Ζόραν, ο οποίος σκοτώθηκε εξ αιτίας του πολέμου. Σήμερα, πάνω από 20 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, η Βέσνα προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν της και να ζήσει με ηρεμία τη ζωή που βρίσκεται μπροστά της.
Όμως, σε ανύποπτο χρόνο, δέχεται ένα μυστήριο τηλεφώνημα από τον Ζάρκο, το σύζυγό της, που όταν ξέσπασε ο πόλεμος πήγε να πολεμήσει λόγω καταγωγής για την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η οικογένειά τους. Στην πραγματικότητα ο Ζάρκο είχε καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου και είχε μόλις αποφυλακιστεί και επιστρέψει στο Βελιγράδι.
Το παρελθόν αρχίζει να κυκλώνει τη Βέσνα, η οποία βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, καθώς πρέπει να αποφασίσει αν θα πρέπει να δεχτεί να ξαναδεί τον Ζάρκο, ξεπερνώντας τις φωνές που της λένε να μην το κάνει, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μιλήσει στα παιδιά της, τα οποία μάλλον ντρέπονται για τις πράξεις του πατέρα τους. Όσο, όμως, τα τηλεφωνήματα συνεχίζονται, τόσο πιο κοντά θα φτάσει η Βέσνα στην τελική της απόφαση.
Μήπως, όμως, η αλήθεια δεν είναι αυτή που φαίνεται; Μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή την ξαφνική επικοινωνία;

20 και πλέον χρόνια μετά τον εμφύλιο που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία και μαζί πολλές μικτές οικογένειες, οι πληγές ακόμη παραμένουν, όσο κι αν έχουν εξομαλυνθεί οι διεθνοτικές σχέσεις των λαών μεταξύ τους. Οικογενειακά δράματα σαν κι αυτό που περιγράφει η ταινία υπάρχουν πάρα πολλά και από όλες τις πλευρές, χωρίς εξαιρέσεις. Από τη μία έχουμε τη γυναίκα που η νέα της ζωή διαταράσσεται από την παλιά της, την οποία είχε απεμπολήσει λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Από την άλλη έχουμε τον άντρα που φαίνεται ότι θέλει να επιστρέψει στην παλιά του ζωή, για τη διάλυση της οποίας φέρει ο ίδιος την ευθύνη. Και στη μέση βρίσκονται τα παιδιά, που λόγω του πατέρα τους αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από όσα φαντάζονται στην καθημερινή τους ζωή. Υπάρχει όμως και ένα μυστήριο, που θα λυθεί στο τέλος, μια αλήθεια που θα ανατρέψει τα πάντα.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε φεστιβάλ σε Σερβία και Κροατία, ενώ έλαβε ειδική μνεία και στο φεστιβάλ του Βερολίνου. Στη χώρα μας προβλήθηκε στα πλαίσια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

S one strane (2016)
Σκηνοθεσία: Zrinko Ogresta
Σενάριο: Mate Matišić, Zrinko Ogresta
Πρωταγωνιστούν: Ksenija Marinković, Lazar Ristovski, Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tina Jeic Gajski, Vinko Kraljević
Διάρκεια: 85'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ματιές στα Βαλκάνια
04/11/2016 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 20:30
08/11/2016 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 23:15

Δεν υπάρχουν σχόλια: